María Adánez arriba al Principal amb Insolación, adaptació de la «comèdia amorosa» d'Emilia Pardo Bazán, que estarà a València des de demà fins a diumenge per a tractar de «tornar a fer sentir a la gent». Així ho destacava ahir Adánez a la presentació junt al director Luis Luque i l'actor José Manuel Poga. Completen l'elenc Chema León i Pepa Rus.

Segons Adánez, «vivim una època complicada, no només econòmica, sinó també de valors espirituals» que «ens està acostant als cors, ens està obligant a connectar amb nosaltres mateixos perquè ens hem adonat que el consumisme bestial ens ha portat a llocs estranys i a molt d'egoisme». En aquest sentit, Insolación «pretén obrir els cors. Deixar els corsets de la societat per tal de comunicar-nos amb el cor».

El text, adaptat per Pedro Villora, conta la història de la marquesa Francisca Asís Taboada, vídua d'Andrade, gallega establida a Madrid a finals del XIX. En el mes de maig, la vigília de les festes de Sant Isidre, coneix Diego Pacheco, un jove gadità amb fama de conquistador. I sorgeix l'amor. Es confronten així «dos Espanyes», apuntavs Adánez: el nord de «la raó» i el sud de «la terra, el carrer i les passions». L'obra «parla de la llibertat de les dones» en una època on no existia, deia Adánez, en una representació «molt psicològica i molt sexual», afegia el seu company masculí.