Segons estudis de l´ONU, l´any 2050 uns 6.300 milions de persones viuran a les ciutats front els 3.000 milions que continuarà sent rural. Això suposa un creixement desmesurat que obliga a plantejar la sostenibilitat de les urbs. Perquè en l´actualitat el món urbà, només en transport consumeix el 25% de l´energia del món i les ciutats grans generen el 70% de les emissions de CO2. Alhora que la producció de residus hi abasta xifres impensables. És per això que calen actuacions urgents en la línia de construir les noves ciutats amb criteris de sostenibilitat i que les ja existents facen transformacions que conduisquen cap a la situació de ser més sostenibles.

L´exemple que els diversos organismes relacionats amb el tema ofereixen és el de la ciutat canadenca de Vancouver que té 612.000 habitants i 2 milions de persones en l´àrea metropolitana. L´any 2011 aquesta ciutat va aprovar un Pla (Greenest city 2020) per, en una dècada, convertir-la en la més sostenible del món. En aquest Pla, a més dels governants es van implicar tots els sectors socials, econòmics i educatius. La reducció d´emissions de CO2 va ser un objectiu bàsic per la qual cosa actualment el 93% de l´electricitat ja procedeix de fonts renovables. Alhora, desplaçar les inversions en noves carreteres cap a vies piatonals, rutes de bicicletes i transport públic és una de les mesures adoptades. Unes altres mesures fan referència a la reducció del consum d´aigua en un terç i a la implantació d´una cadena alimentària de productes pròxims.

Però molt important és l´exemple que dóna el govern local amb accions estratègiques com la reducció planificada dels residus que genera la pròpia corporació, la política de compres de productes locals o l´ús de vehicles municipals amb combustibles no fòsils. Tot això en una ciutat que ha crescut més del 27% en població, ha augmentat l´ocupació en un 18% i ha creat 20.000 nous treballs vinculats a l´economia verda.

I pense en València. La nostra València que li falta molt per ser una ciutat mínimament sostenible però que té moltes condicions per ser-ho. Perquè és una ciutat plana de dimensions abastables que permet prescindir del cotxe particular. Perquè el clima facilitaria l´energia solar, perquè hi ha moltes terrasses de cases que podrien convertir-se en cobertes verdes, perquè podríem abastir-nos de productes de l´horta i, alhora, amb els residus domèstics ciutadans, produir compost per als camps. I moltes més bones pràctiques per la sostenibilitat que, unides a les polítiques mediambientals dels governs, poden canviar les coses. Fem un concurs d´iniciatives? Ens hi posem?