El regidor de Normalització Lingüística? de l'Ajuntament de Castelló?, Ignasi Garcia, ha presentat la programació prevista per commemorar l´aniversari de les Normes de Castelló de l´any 1932, cita que tindrà lloc el proper 17 de desembre i en què? ?també participa la plataforma? ?Castelló per la Llengua. Castelló batega en valencià és el lema i la filosofia de la cita, que començarà a les 11 hores amb la fira d´entitats.

Acompanyat dels integrants de Castelló per la Llengua, Garcia ha reivindicat la necessitat de «commemorar les normes de la ciutat, que tenen una gran significat, no només pel fet d´haver establit la normativa del català, sinó pel que impliquen respecte a la unitat de la llengua». L´edil ha recordat que «fa 84 anys Castelló es va convertir, durant uns dies, en el centre del mapa lingüístic de tots els territoris de parla catalana, i paga molt la pena que no ho oblidem i que ho recordem cada any».

Durant la presentació, el regidor ha fet referència a les divisions generades anys enrere de la ma dels governs del Partit Popular i ha assegurat que «ara que ja s´han oblidat els conflictes motivats per determinades persones és un moment molt adequat per recuperar la memòria de la fita històrica que es va signar a Castelló». Al respecte, Garcia ha agraït el treball dut a terme per la plataforma Castelló per la Llengua que, segons el regidor, ha treballat intensament en els darrers anys per reivindicar, entre altres, la presència del valencià a totes les esferes de la societat castellonenca.

D´esta manera, les activitats previstes per al proper dia 17 comptaran amb un taller de dimonis amb Botafocs a les 11.00 hores, l´exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva a les 12.00, l´acte commemoratiu a les 13.00 i l´actuació de Miquel Gil per la festivitat. Este darrer acte serà a les 16.00 hores.

Des de la regidoria de Normalització Lingüística, Ignasi Garcia ha convidat «tots els castellonencs i totes les castellonenques a assistir als actes que reivindiquen la nostra llengua, la nostra cultura i que recorden el moment en el qual Castelló es va convertir en la capital d´un procés lingüístic històric».

Per la seua banda, Toni Vizcarro, portaveu de la plataforma Castelló per la Llengua, ha destacat que «el significat de l´acte de commemoració recull que continuem en marxa i que avancem, tot i que queden reptes per assolir». Vizcarro ha fet referència a les millores que actualment es constaten a la ciutat respecte a l´ús del valencià i ha assegurat que «encara que la situació siga molt millor, continuarem reivindicant i defensant la nostra llengua».