Síguenos en redes sociales:

Creixen les mans, creix la bellesa

Tomàs de los santos presenta hui al teatre micalet el seu segon disc, «de segona mà»

Creixen les mans, creix la bellesa

Un batec del cor, eixe amor inexplicable per convocar. És la música. No és un truc. És el truc. Podria ser el canvi d´una cosa per altra en els temps de cooperativismes amb ulls tancats, cors oberts per fer rogles de Babels, i però també, que Tomàs de los Santos parla d´eixe joc tan valencià «meravellós, d´engany i atzar, que m´agrada tant» El truc, que es juga a tres mans. «Pots guanyar la primera o la tercera, però la segona és la decissiva, on se juga tot. Si guanyes la segona, pots guanyar la partida», explica.

I és que es vetlen les guitarres per presentar hui Segona mà (mésdemil, 2016), el segon disc d´este que diu, és del poble de Benimaclet, on les torretes de Miramar albiren glops, després la murta, camins a la mar, per Farinós, entre séquies i horts, només per començar. Que és la continuació de Dones i dons, el primer disc, que va fer amb Borja Penalba Oh Leire Llei.

La presentació, al Teatre Micalet, 22 h i amb sorpreses. És De los Santos músic i autor, dels que combinen qualitat i qualitat, que així es diuen «calidades y cualidades». Internacionalista en la solidaritat, quan Las Segovias no estava desmembrat, treball històric al país enllà la Latina del blau per l´esquerra de cara al mapa, «una escola de coneixement», explica, «vital sobre tot, on vaig conèixer moltes lluites i moltes persones, gent que fins i tot ha perdut la vida, I això està tot a les cançons, l´amor, la tendressa, la lluita, i moltes vegades la ràbia, també». Emocions i consciències. Teixidor «amb llana», la que millor calfa, de les mirades crítiques i que la terra, per a qui la treballa. Tretzte cançons i una que no està al disc, que és per a la intimitat que fa Vinyoli i El bany. Metàfores. Coses de poetes. Textures. Mixtures.

Música prou mediterrània. Poemes musicats amb vi del persa Omar Khayyam, abreviatura de Ghiyath al-Din Abu l-Fath Omar ibn Ibrahim Jayyam Nishapurí, l´astrònom que es va inventar la X de la incògnita a la qual jugava Einstein per parlar d´amor, en les funcions, les equacions, com el Give me love de George Harrison a la Marató. I s´escoltarà la Rosa Leveroni amb el secret; i al Marí i Pol, i a Manel Alonso, al seu través. I les lletres pròpies amb la col·laboració de Francesc Viadel, musicacions de poemes amb l´arranjador Pau Romero. Tot al Beat Garden i de casa dels mils de Beaguasil, al món.

Un treball d´estudi ple de referències per on sura el beneït de nom amb música de bandes sonores que fan estimar-se molt la vida, com l´espectacle amb Sílvia Bel o el Tant de bo!, cavallers, que es parla d´Ivan Brull i Carmen Sàez. I tants noms de primera mà. I demà cantarà amb Miquel Pérez, d´Ona Nua i recitarà Isabel Garcia Canet. «Em costa imaginar-te», la Lletra a Dolors, de Martí i Pol. Dimensions elevades a X. La intensitat. La immensitat. «Que l´única esperança de sobreviure és estimar amb prou força per convertir tot el que fem en vida». I això és de primera mà.

Pulsa para ver más contenido para ti