La capital de la comarca de la Costera va inaugurar dissabte l´escultura "Xàtiva a Raimon" en la plaça de sant Jordi en homenatge al cantant del Carrer Blanc però també a la llengua i a la cultura. El monument, obra de l´escultor Rafael Amorós i de l´humanista Joan Olivares, va ser presentat a la ciutadania de la mà de Xesca Ballester i Ma. Josep Joan, professores respectivament de l´IES Simarro i de l´IES Ribera, en un acte que va començar amb una performance de «Cançó de la mare» a càrrec de l´Escola de Danses de Xàtiva, dirigida per Raquel Ferrero. A continuació, l´actor i escriptor de Xàtiva Elies Barberà, acompanyat al violoncel per Amor Badia, interpretà «He mirat aquesta terra», poema de Salvador Espriu musicat per Raimon el 1980, que és el motiu central de l´escultura. Tot seguit, Amor Amorós, regidora d´Educació de l´Ajuntament de Xàtiva, va explicar tot el procés de l´obra i la importància i necessitat que Xàtiva exhibisca en l´espai públic l´homenatge a Raimon, ja que, digué, «així, a més d´educar en valors, com la llibertat, i en l´estima de la llengua també s´incideix en la competència artística». Segons Amorós, «l´escultura ve a fer justícia, ja que Raimon és, amb els Borja i l´Espanyoleto, el xativí més universal».

Després prengueren la paraula els artistes i explicaren tot el procés creatiu així com la simbologia de l´escultura, que consta d´una columna central d´uns dos metres d´alçada contornejada per una placa d´acer en que es pot llegir la tornada del poema representat «He mirat aquestaterra». Per damunt de la columna i també amb una placa d´acer es lligen les dues primeres estrofes, amb la particularitat que la lectura també es pot fer sobre el plànol polar contingut en la columna. Una escultura, per tant, en què el sol, i amb conseqüència, el moviment juguen un paper important. Però a més, per tal d´aconseguir que la tornada del poema es fera realitat, per bastir la columna s´ha emprat terra arribada de moltes comarques que compartixen la llengua en què Raimon canta.

Miquel Lorente, primer tinent d´alcalde de Xàtiva, destacà la figura de Raimon en l´imaginari de moltes generacions que han fet de la lluita per la llibertat i de la dignificació de la llengua un compromís social. Per això, afirmà, «Xàtiva no podia deixar passar més temps per retre un homenatge al cantautor, un homenatge als valors que ha representat en la seua carrera musical». L´acte clogué amb la cançò «Jo vinc d´un silenci».