La unitat de Promoció Cultural de la Diputació de València està treballant en la posada en marxa d'un projecte d'art urbà a càrrec de l'artista Gustavo Germano, que porta per títol «Absències i Distàncies». Aquesta iniciativa consisteix en un programa d'intervenció artística als carrers de cinc municipis de les comarques valencianes amb un cens inferior als 2.000 habitants i que acrediten un elevat índex de despoblació.

El mateix artista ha explicat que el seu propòsit és executar-lo «in situ» en cadascuna de les localitats participants, al llarg dels propers mesos de setembre i octubre, establint relacions i cooperacions entre l'artista i aquelles associacions culturals o artistes locals que hi desitgen afegir-se a la intervenció.«Absències i distàncies» és un projecte fotogràfic que tracta de visibilitzar el drama dels desapareguts en períodes de la història recent sota la influència de règims dictatorials o no democràtics. Persegueix denunciar danys socials derivats de sistemes amb absència de democràcia i/o de falta de garanties democràtiques. El projecte també pretén reforçar els treballs de recuperació de la «memòria històrica» de l'Estat espanyol i d'Iberoamèrica, així com fomentar l'esperit crític de la ciutadania i treballar per les garanties del drets humans en la societat actual.

L'artista Gustavo Germano treballa amb fotografies de gran format, les quals seran ubicades en llocs visibles dels pobles participants. El treball es desenvoluparà al llarg d'entre dos i tres jornades, i posteriorment hi haurà una presentació i debat envers els objectius socials del projecte.

«Absències i distàncies» constitueixen dos projectes. El primer, posa cara a l'univers dels que ja no hi són: militants de barri, treballadors, estudiants, professionals, famílies senceres víctimes de la repressió il·legal i la desaparició forçosa de persones com a conseqüència de les dictadures militars. Mentre que «Distàncies» constitueix una reflexió sobre l'exili republicà espanyol de 1939.

Cada municipi albergarà un relat expositiu en si mateix i, alhora, formarà part d'un circuit expositiu amb els altres. Les fotografies, constituiran un format d'exposició que convidarà a recórrer els municipis en un exercici de memòria que es construeix a cada pas.