Síguenos en redes sociales:

Ciutats igualitàries: Una passejada amb perspectiva de génere per Patraix

L´AVV del barri i la regidoria d´igualtat programen una activitat demà per a ´repensar´ l´entorn

Ciutats igualitàries: Una passejada amb perspectiva de génere per Patraix

Com poden ser les ciutats igualitàries? Com poden tindre els seus barris perspectiva de gènere? Este dissabte hi ha una bona ocasió per a descobrir-ho al barri de Patraix. Amb motiu de la celebració del Dia de la Igualtat, l’Associació Veïnal de Patraix i la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València han organitzat per a demà dissabte 9 de juny un passeig amb perspectiva de gènere pels seus carrers.

Ja s'han celebrat a València altres similars en l'Av. de Port, l'Av. del Cid i en barris com Torrefiel i Orriols, dirigits per Eva Álvarez Isidro i Carlos Gómez Alfonso, l'equip d'encarregat de l'aplicació de la perspectiva de gènere en la revisió del PGOU de València, arquitecta i arquitecte, professorat de la Universitat Politècnica de València.

La iniciativa està inclosa dins de «Els passejos de Jane» amb la col·laboració de la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i el seu objectiu es recórrer carrers i places i comentar el que el barri oferix i les diferents necessitats dels seus habitants. La ruta començarà a les 10.30 en l’antiga estació del tren i recorrerà instalacions tan importants com escoles, parada del metro, antigues fàbriques, vivendes socials, biblioteques, parcs i jardins, patrimoni i places sempre amb una mirada vinculada al génere i la dona entesos com ho feia Jane Jacobs.

Jacobs va ser una activista que vadefensar un model urbà on primara la diversitat i vitalitat urbanes, una aproximació al que hui s'entén com a perspectiva de gènere. Després de la seua mort en 2006, els Passejos de Jane van sorgir com una manera de celebrar el seu treball i el seu llegat. Al voltant de la data del seu aniversari, 4 de maig, es produixen passejos promoguts per veïns, associacions i institucions que tracten de descobrir o compartir els racons d'un barri o entorn, els seus valors i els seus problemes, a la cerca d'una major comprensió de la situació i d'un aprenentatge col·lectiu. Des d’aleshores fins ara, els passejos s'han anat estenent per tot el món i en este moment, es poden pensar com quasi un moviment internacional.

Què és el projecte Jane Walk’s?

El projecte ‘Jane’s Walk’ és un moviment global que s’estén a més de 220 ciutats de 37 països amb 1.600 caminades. Els passejos ‘Jane’s Walk’ busquen activar les idees de Jane Jacobs (activista que va defensar les idees dels veïns i veïnes en la planificació de barris i construcció de ciutats) a través de recorreguts a peu que permeten a les persones observar, reflexionar, compartir, qüestionar i reimaginar col·lectivament els llocs en els quals viuen, treballen i juguen. Jane Jacobs va ser una activista que va defensar un model urbà on prevalguera la diversitat i la vitalitat urbanes. No solament va defensar la calma i disminució del tràfic rodat privat com a motor del disseny urbà sinó que va pensar sobre quines eren les qualitats que feien que un entorn construït fora més útil i plaenter, tenint en compte l'enorme varietat dels seus habitants i les seues circumstàncies. Davant l'acció urbanitzadora promoguda per Robert Moses a la fi dels anys 50, que pretenia travessar una zona de Nova York amb una autopista, Jane *acobs va defensar una ciutat per a la gent i la seua vida quotidiana, encara que en el context d'una gran ciutat. El seu llibre ‘La mort i la vida de les grans ciutats d'Estats Units’ arreplega les seues idees.

Pulsa para ver más contenido para ti