Com poden ser les ciutats igualitàries? Com poden tindre els seus barris perspectiva de gènere? Este dissabte hi ha una bona ocasió per a descobrir-ho al barri de Patraix. Amb motiu de la celebració del Dia de la Igualtat, l’Associació Veïnal de Patraix i la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València han organitzat per a demà dissabte 9 de juny un passeig amb perspectiva de gènere pels seus carrers.

Ja s'han celebrat a València altres similars en l'Av. de Port, l'Av. del Cid i en barris com Torrefiel i Orriols, dirigits per Eva Álvarez Isidro i Carlos Gómez Alfonso, l'equip d'encarregat de l'aplicació de la perspectiva de gènere en la revisió del PGOU de València, arquitecta i arquitecte, professorat de la Universitat Politècnica de València.

La iniciativa està inclosa dins de «Els passejos de Jane» amb la col·laboració de la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i el seu objectiu es recórrer carrers i places i comentar el que el barri oferix i les diferents necessitats dels seus habitants. La ruta començarà a les 10.30 en l’antiga estació del tren i recorrerà instalacions tan importants com escoles, parada del metro, antigues fàbriques, vivendes socials, biblioteques, parcs i jardins, patrimoni i places sempre amb una mirada vinculada al génere i la dona entesos com ho feia Jane Jacobs.

Jacobs va ser una activista que vadefensar un model urbà on primara la diversitat i vitalitat urbanes, una aproximació al que hui s'entén com a perspectiva de gènere. Després de la seua mort en 2006, els Passejos de Jane van sorgir com una manera de celebrar el seu treball i el seu llegat. Al voltant de la data del seu aniversari, 4 de maig, es produixen passejos promoguts per veïns, associacions i institucions que tracten de descobrir o compartir els racons d'un barri o entorn, els seus valors i els seus problemes, a la cerca d'una major comprensió de la situació i d'un aprenentatge col·lectiu. Des d’aleshores fins ara, els passejos s'han anat estenent per tot el món i en este moment, es poden pensar com quasi un moviment internacional.

Què és el projecte Jane Walk’s?

El projecte ‘Jane’s Walk’ és un moviment global que s’estén a més de 220 ciutats de 37 països amb 1.600 caminades. Els passejos ‘Jane’s Walk’ busquen activar les idees de Jane Jacobs (activista que va defensar les idees dels veïns i veïnes en la planificació de barris i construcció de ciutats) a través de recorreguts a peu que permeten a les persones observar, reflexionar, compartir, qüestionar i reimaginar col·lectivament els llocs en els quals viuen, treballen i juguen. Jane Jacobs va ser una activista que va defensar un model urbà on prevalguera la diversitat i la vitalitat urbanes. No solament va defensar la calma i disminució del tràfic rodat privat com a motor del disseny urbà sinó que va pensar sobre quines eren les qualitats que feien que un entorn construït fora més útil i plaenter, tenint en compte l'enorme varietat dels seus habitants i les seues circumstàncies. Davant l'acció urbanitzadora promoguda per Robert Moses a la fi dels anys 50, que pretenia travessar una zona de Nova York amb una autopista, Jane *acobs va defensar una ciutat per a la gent i la seua vida quotidiana, encara que en el context d'una gran ciutat. El seu llibre ‘La mort i la vida de les grans ciutats d'Estats Units’ arreplega les seues idees.