A imatge del que Netflix és per a la televisió o Spotify per a la música, la busca d'un model d'emissió en línia ( streaming) per al món dels videojocs ha sigut un dels temes protagonistes en els passadissos de la fira I3, que es va celebrar recentment a Los Angeles.

Durant els tres dies que va durar la I3, l'esdeveniment més important del món en el sector, van passar més de 60.000 persones de més de 100 països pel Centre de Convencions de Los Angeles, segons les estimacions prèvies de l'organitzadora Entertainment Software Association (ESA).

Al marge de les espectaculars presentacions de les companyies i dels nous jocs que els fans poden catar en la fira, la I3 també serveix com a termòmetre de la indústria i oracle del que pot succeir en el seu horitzó més immediat.

En aquest sentit, el debat sobre el futur dels videojocs en relació amb l'emissió en línia i la tecnologia en el núvol va comptar en la I3 amb l'aportació de tot un pes pesat de la indústria com Phil Spencer, el màxim responsable de la consola Xbox. «Els nostres enginyers de núvol estan construint una xarxa d' streaming per a jocs que allibere qualitat de joc de consola (la més elevada al costat de PC) en qualsevol dispositiu», va afirmar Spencer en la conferència oficial de Microsoft.

Xbox ja compta amb Game Pass, un servei de subscripció de jocs en el núvol per a aquesta consola, però les declaracions d'Spencer apunten al fet que aquesta nova plataforma d'emissió en línia en la qual treballen seria un model de comercialització de jocs per a totes les pantalles. Si fóra així, podria trencar-se la lògica actual de llançaments en exclusiva per a cada dispositiu i passar a una situació en la qual siga més important per als jugadors abonar la quota d'una subscripció d' streaming que tenir tal o qual consola.

El sector del videojoc, que segons la consultora Newzoo va generar l'any passat 121.700 milions de dòlars d'ingressos, sembla seguir així la tendència d'altres indústries culturals: menor importància del material en favor del digital, major interès dels joves per pagar una subscripció abans que per productes individuals i llibertat plena per a gaudir del contingut on i quan vulguen. «La major disrupció en el consum d'entreteniment mediàtic en els últims cinc anys és la combinació d' streaming més subscripció», va indicar el conseller delegat de la desenvolupadora nord-americana Electronic Arts, Andrew Wilson. «Com a consumidors, veure pel·lícules i televisió, escoltar música i llegir llibres mai ha sigut més fàcil. I creiem que aquesta transformació va a tenir un profund impacte en la nostra indústria en els pròxims cinc anys», va agregar.

Electronic Arts va aprofitar el seu esdeveniment EA Play per a anunciar Origin Access Premier, un nou pas de la seua oferta de subscripció per a PC que ara inclourà els nous llançaments de la seua companyia per una quota mensual de 14,99 dòlars als Estats Units.

«La tecnologia mai es deté»

Una altra desenvolupadora com la francesa Ubisoft també va saludar l'arribada de l'emissió en línia. «La tecnologia mai es deté i l' streaming serà molt disruptiu. El que ens agrada és que la tecnologia donarà possibilitats per què molts més fans en el món puguen jugar als nostres jocs», va declarar el director executiu de Ubisoft per a Europa, Orient Mitjà i Àsia-Pacífic, Alain Corre.

L'executiu francés va admetre que alguns dels seus millors productes, com Assassin's Creed, solament poden gaudir-se en consoles d'alta gamma o PC, la qual cosa per exemple deixa fora a molts països en els quals els aficionats juguen principalment amb telèfons mòbils.

En canvi, companyies com Sony es van mostrar més cautes sobre l'emissió en línia i no van avançar moviments imminents per exie camí. «La nostra prioritat és seguir treballant per a la nostra comunitat i buscar les millors experiències», va dir la directora general de Sony Interactive Entertainment en Iberia i el Mediterrani, Liliana Laporte, que va descartar, ara com ara, que arribe a Espanya el servei d' streaming PlayStation Now que funciona en països com el Regne Unit o Alemanya.