El cap de setmana del 20 i 21 d'octubre se celebra a Castalla la II Fira de Fantasia, unes jornades lúdiques i culturals amb un doble objectiu: divulgar l'imaginari fantàstic dels valencians i retre homenatge a l'escriptor Enric Valor. La Fira de la Fantasia és una iniciativa que s'uneix a una sèrie de sinergies que, des de localitats distintes, fomenten la recuperació del patrimoni oral valencià, el turisme cultural i la dinamització de la nostra identitat com a poble. L'eix vertebrador és una il·lusió compartida, la força, la vigència i les possibilitats de les rondalles valencianes de Valor.

Per començar, Castalla ha consolidat una proposta singular, innovadora i d'èxit provat. La primera fira dedicada a la fantasia valenciana, a divulgar i oferir activitats a partir dels personatges, els costums i els referents fantàstics que ens identifiquen als valencians. Dissabte, a les 10:30, hi ha una ruta literària que ens portarà fins al mas de Planisses, a la serra de Castalla, un dels epicentres de l'univers literari d'Enric Valor, guiada pel professor Vicent Brotons. De vesprada, la Casa de la Cultura acull una xarrada i debat sobre el projecte de convertir les rondalles de Valor en una sèrie de dibuixos animats, «Catacric-Catacrac» d'À Punt Media, amb la participació de Mar Iglésias, vicepresidenta de la corporació. En acabant, hi ha programada una «Nit de Contes» pel calvari, l'ermita, l'aljub i el castell de Castalla, amb els escriptors Jordi Raül Verdú i Francesc Gisbert, i la contacontes Eva Andújar. I l'endemà, la festa grossa, la Fira de la Fantasia, la Fira del Llibre Fantàstic Valencià, una ruta teatralitzada pels carrers de Castalla amb Tres Teatre i un concert de Dani Miquel. La cita es preveu multitudinària, com l'any passat. Els organitzadors, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant, el Centre Cultural Castallut, l'Ajuntament de Castalla i la Coordinadora pel Valencià hi treballen de valent.

Però Enric Valor va molt més enllà de Castalla. És un referent per a tot el País Valencià. Nascut a Castalla, va treballar a Elda, va viure a Alacant, va estiuejar a Penàguila i a Agullent (la Vall d'Albaida), va tindre grans amistats amb escriptors de Castelló i va ser veí de València durant més de cinquanta anys. Les seues rondalles han animat un altre projecte excepcional, «La Ruta de Contacontes». Va començar fa tres anys, a les comarques de l'Alcoià i el Comtat, en col·laboració amb els dotze municipis de la Mancomunitat i la Coordinadora pel Valencià. L'èxit de públic ha fet que s'estenga arreu del País Valencià, i així, enguany, s'han fet rutes tant pel sud (El Pinós, Guardamar del Segura, Novelda, Sant Joan d'Alacant...) com pel Nord, a la comarca dels Ports. Més de 5.000 persones hi han assistit de públic, i més d'una vintena dels nostres millors narradors orals hi han actuat. Tot un fenomen que es consolida any rere any, als mesos d'estiu i de tardor, i al qual cada vegada se sumen més poblacions. A tall d'exemple, les dues rutes més multitudinàries van ser la V Trobada de Contacontes de Penàguila i la Nit de Contes al Castell de Cocentaina, amb més de 500 persones en cadascuna (pares, mares, iaios, infants).

Alguna cosa s'hi remena, reviscola i pren embranzida. Les històries ancestrals de llegendes i rondalles tornen a la vida, amb veus joves i versions modernes, per continuar sent el que són: un element vertebrador de la societat. Crida l'atenció que en les rutes de contacontes assisteixen moltes persones no valencianoparlants que se senten fascinades i integrades pel poder evocador de la paraula. El món artístic se n'ha adonat, i Dani Miquel ha editat un llibre CD admirable, les Musiqueries de Por (Andana Edicions), amb cançons dedicades als nostres monstres (la Quarantamaula, l'home del sac, el Butoni, les Encantades...); À Punt Media també se n'ha encomanat, amb diverses sèries d'animació i titelles dedicades al nostre imaginari ("Rondalles de Valor" i "El cau de les Feretes"); la biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia ens proposa, per al 27 d'octubre, una jornada interessantíssima, Som Rondalla, coordinada per Almudena Francés i Tània Muñoz, amb ponències dels caps de cap del món etnopoètic Caterina Valriu, Carme Oriol, Joan Borja i xarrades i intercanvi d'experiències entre bibliotecaris, mestres, escriptors i narradors orals; el Museu Valencià d'Etnologia també prepara una nova edició de la campanya Espanta la Por (per Tots Sants, monstres valencians), amb la participació de vora 80 biblioteques valencianes; Els amants de les històries de por estan en candeletes davant l'aparició imminent d'un llibre que no passarà desapercebut, Por o fugirem? Les millors llegendes de terror (Andana) escrit a sis mans i tres cervells per Joan Borja, Víctor Labrado i Francesc Gisbert, amb les il·lustracions sensuals i terrorífiques d'Aitana Carrasco.

La participació i implicació de tantíssima gent i tan diversa, totes les iniciatives anteriors, culturals, econòmiques, musicals, literàries... no serien possible sense l'herència viva d'Enric Valor. Heus ací la necessitat de donar suport a una reivindicació justa i peremptòria, la creació de la Casa Museu Enric Valor de Castalla. Un projecte ara com ara paralitzat, un focus de dinamització cultural per a tots els valencians, que la Conselleria de Cultura, inexplicablement, no sembla voler posar en l'agenda. Convide els seus responsables a assistir a la Fira de la Fantasia de Castalla. Se sentiran fascinats per la màgia del llegat d'Enric Valor, la fantasia de l'ànima dels valencians.