Amb motiu del 150 aniversari del seu naixement, la ciutat de Torrent gaudirà d'una gran mostra que recull l'obra i la vida del que és el seu gran artista i referent de generacions posteriors, el pintor Genaro Palau. El consistori projecta una exposició amb més d'un centenar d'obres de l'autor, que s'inaugurarà a finals de novembre en la sala EMAT, on romandrà fins a la primavera. De forma paral·lela, s'organitzaran diverses activitats de divulgació.

La iniciativa està basada en l'acord plenari que va adoptar la corporació local en 2017, per a declarar que el curs 2018-2019 serà «l'Any Palau» en la ciutat. Un projecte que va iniciar l'exregidor de Cultura, Alfred Costa, i que ara ha continuat l'actual responsable de la delegació, Susi Ferrer.

El bloc central de la mostra estarà constituït per les 17 obres de Palau que estan en propietat del Banc Sabadell. Aquestes pintures formen part del patrimoni artístic que tenia l'antiga Caixa Torrent, que va passar a la CAM quan es varen fusionar. Moltes de les obres decoraven l'edifici central de Caixa Torrent, situat a l'inici de l'Avinguda al Vedat, junt amb l'obra dels principals artistes valencians de la segona meitat del segle XX. Les creacions estigueren en la ciutat mentre l'immoble era la seu central de la CAM però es varen traslladar, primer a València i posteriorment a Alacant, quan la caixa valenciana va dur la seua seu al 'cap i casal'. El consistori va comprar l'edifici amb part del mobiliari però l'operació no va incloure la col·lecció artística.

Amb tot, la ciutadania podrà tornar a admirar pintures com la del Convent de Mont-Sió o l'ermita de sant Gregori, entre altres que reprodueixen aspectes de la capital de l'Horta Sud. Aquestes obres es mostraran juntament amb els fons aportats pel Museu de la Ciutat, el Museu Taurí de València (Genaro Palau va elaborar nombrosos cartells), provinents de col·leccions particulars i del mateix net del pintor, que conformaran l'exposició més important que s'ha fet mai de l'artista. La regidora de Cultura, Susi Ferrer, explica que «encara s'estan tancant els préstecs» d'obres que aniran a l'EMAT.

L'exposició es realitza amb la col·laboració de la Universitat de València, i estarà comissariada per Esther Alba i Maite Abad. D'altra banda, Jorge Sánchez ha estat l'encarregat d'elaborar una biografia de Palau. «Estan fent un treball de tanta profunditat i tan seriós que ens ha permés conéixer moltes més coses de Palau que reafirmen la seua importància, a l'altura de figures com la de Pinazo», defensa Ferrer. La mostra estarà acompanyada de l'edició de dos llibres sobre l'artista.

Retornar a la ciutat

Un dels objectius que es va plantejar el consistori quan va aprovar la declaració de l'any Palau era aconseguir que les obres de l'antiga Caixa Torrent tornaren a la ciutat, a través d'una cessió del Sabadell. Al respecte, Susi Ferrer explica que «les negociacions van molt bé i finalment pensem que serà possible que les obres es queden en la ciutat, sempre que habilitem un espai museístic per a mostrar-les».

D'altra banda, la ciutat viurà un mes de novembre carregat d'activitat cultural que, a més de la mostra de Palau, tindrà com a plat fort l'exposició sobre els 125 anys de l'arribada del trenet, que va canviar la història de la ciutat.