La poeta de Gandia, Teresa Pascual, i l'escriptor de Sueca, Víctor Labrado, són els guanyadors de l'edició d'enguany dels premis Ausiàs March de Poesia y Joanot Martorell de Narrativa de Gandia respectivament. Els seus noms es van donar a conéixer ahir a l'Ajuntament d'esta ciutat per part del regidor de Cultura, Joan Muñoz, i del director de l'Institut Municipal d'Arxius i Biblioteques (IMAB), Àlvar Garcia.

A més, Àngels Moreno, qui durant molts anys va ser col·laboradora del diari Levante-EMV, serà distingida amb el guardó Joan Roís de Corella per la seua trajectòria literària. És la segona vegada que l'Ajuntament de Gandia entrega este reconeixement. Moreno també és natural i veïna d'esta ciutat.

Teresa Pascual rep el premi per la seua obra «Vertical». És un poemari dividit en tres parts («Fils», «Vidres» i «Tornaràs a la mar»), precedides d'un poema proemial i seguides d'un epíleg amb quatre poemes. Suposa un llibre que demostra la importància de les veus femenines en la poesia que s'escriu avui «en la llengua comuna dels valencians, els balears i els catalans», indica l'autora. El premi està dotat amb 20.000 euros.

Teresa Pascual (Grau de Gandia, 1952) és poeta i traductora i va estudiar Filosofia a la Universitat de València (UV). El seu primer poemari, Flexo, fou guardonat amb el premi Senyoriu d'Ausiàs March 1987. El 1988 guanyà el premi Vicent Andrés Estellés amb Les hores. El temps en ordre (2002) fou Premi de la Crítica Serra d'Or de poesia 2003. Rebel·lió de la sal (2008) obtingué el Premi de la Crítica Catalana de poesia 2009 i el de la Crítica dels Escriptors Valencians «Manel Garcia Grau». Herències (2011), escrit conjuntament amb la poeta Àngels Gregori, va rebre el IV premi de poesia Manel Garcia Grau. València Nord (2014) era el seu últim poemari.

«Veus, la mar» és el títol amb el que Labrado s'emporta el premio Joan Martorell, valorat en 8.000 ?.

El llibre reconstrueix l'aventura d'aquella generació de mariners que avui, retirats de la mar, se la miren des del moll, o esquivant turistes pel passeig marítim, o des de la caseta a la muntanya que es van fer amb els estalvis.

Víctor Labrado (Sueca, 1956) ha sigut professor de llengua i literatura en secundària. Entre 2002 i 2010 va ser coordinador de la Biblioteca Casa-Museu Joan Fuster. Ha publicat La mestra (1995) i una trilogia sobre la postguerra: La guerra de quatre (2002), Quan anàvem a l'estraperlo (2004) No mataràs (Premi Enric Valor 2015).

Àngels Moreno va nàixer a Gandia l'any 1939. És escriptora i ha treballat en el camp de la publicitat i la comunicació.Ha publicat D'ahir (1991), Potser a setembre (1994), finalista del Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira; Malson (2001), Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira, Secrets Inconfesables (2013), Premi Alfons el Magnànim València de Narrativa, Cita a la matinada (2007), Premi VAE de Narrativa Bancaixa, i 96 Hores (2013), Premi de Narrativa Ciutat de València.