La 34 edició del Festival Internacional de Cinema de València-Cinema Jove, de l'Institut Valencià de Cultura, dedica una retrospectiva als inicis del tàndem cinematogràfic més prolífic i original, els germans Joel (1954) i Ethan Coen (1957), guanyadors de quatre premis Oscar, dos BAFTA, un Globus d'Or i tres guardons al millor director en Cannes, entre altres reconeixements.

El cicle Els joves germans Coen compila les set primeres pel·lícules de dos directors que s'han convertit en un referent del cinema contemporani, cineastes independents en el sentit més ampli de la paraula, ja que, com lloa el director del festival, Carlos Madrid, «no han permés que les productores amb les quals han treballat al llarg de la seua carrera hagen condicionat ni imposat el contingut i la forma de les seues propostes».

La retrospectiva forma part de les seccions paral·leles de la 34 edició de Cinema Jove, i aborda la producció de la parella de cineastes estatunidencs fins als 40 anys. «Els seus primers títols demostren el seu gran talent prematur, amb clàssics del nostre cinema com ara 'Mort entre les flors' (1990), 'Barton Fink' (1991) o 'Fargo' (1996)», ha destacat el director de Cinema Jove.

La seua trajectòria alterna el drama amb la comèdia en exercicis de virtuosisme protagonitzats per personatges estrafolaris que viuen tràngols tan còmics com devastadors, en trames en què l'alta cultura es fusiona amb les expressions més pop. El seu és un exemple poc habitual de treball en equip. En el seu debut, Joel va signar la direcció i Ethan la producció, però amb el temps van començar a signar a mitges, perquè els dos ja desenvolupaven tasques conjuntament de producció, direcció i guió.

«Els Coen tenen un estil molt definit, ple de sarcasme. Han arribat a tindre un segell molt recognoscible, que no tots els cineastes contemporanis han aconseguit, la qual cosa els ha procurat legions de fans», ha considerat Carlos Madrid.

El repàs a la seua etapa juvenil serà projectat del 22 al 28 de juny, en el Claustre del Centre del Carme Cultura Contemporània, a les 22.30 h. El primer film serà la seua òpera prima, 'Sang fàcil' (1984), una obra de baix pressupost que ret tribut a Dashiell Hammet, no debades el títol és una frase extreta de la seua primera novel·la 'Collita roja'. Este 'thriller noir' ja marca un dels elements característics de la seua filmografia -la inspiració en les novel·les negres llegides durant la joventut- i suposa la seua primera col·laboració amb Frances McDormand.

Mort entre les flors

El dimarts, 25 de juny, es projectarà la primera obra mestra dels Coen, 'Mort entre les flors' (1990). Este 'thriller' de gàngsters elegant i excèntric està inspirat en els clàssics literaris de Hammet 'La clau de vidre' i, de nou, 'Collita roja'. Inoblidable l'espectacular tiroteig a ritme de la cançó tradicional irlandesa 'Danny Boy'. Curiosament, el seu següent èxit, 'Barton Fink', va estar inspirat en el bloqueig creatiu que la parella va patir rodant 'Mort entre les flors'. Aquell desbloqueig els va procurar la Palma d'Or en Cannes 1991, així com els premis a millor actor, John Turturro, i director.

En la recta final del cicle es projectaran dues pel·lícules de culte, 'Fargo' (1996) i 'El gran Lebowski' (1998), previstes, respectivament, el divendres 28, i el dissabte 29 de juny.