Des d'ahir i fins al pròxim 14 de maig, el col·legi públic González Gallarza acull Sotil i Carmesina, els dos gegants d'Alaquàs que descansaven fins ara a l'entrada del castell del poble. Una comitiva d'alumnes i professors arribaren ahir de matí —passades les 10.30 hores— a l'emblemàtic monument del municipi per a arreplegar aquests dos personatges gegants, que seran «una icona del poble per a generacions futures», segons ha explicat Chelo Laguna, cap d'estudis del centre.

Amb música de flauta i tambor i entonant melodies medievals, els xiquets i les xiquetes feren una cercavila des del castell fins al centre escolar, on centenars d'alumnes els esperaven al crit de: «Ja venen, ja venen!». Tota la comunitat educativa es va bolcar a donar la benvinguda als gegants, que estaran al centre públic fins al pròxim 14 de maig. Durant tota la setmana, el González Gallarza oferirà tallers, activitats i visites a propòsit d'aquestes dues figures que representen Sotil, un alfaquí que va residir a Alaquàs al segle XVI i que treballava la seda, el qual representa la convivència i el treball del llaurador; i Carmesina, una donzella del senyoriu del municipi quan estava en mans dels Vilaragut, al segle XV, i que representa la persona que arriba de fora i que troba noves arrels en un lloc nou.

Així mateix, Carmesina també vol ser la literatura i la riquesa de la llengua valenciana. Els gegants són personatges que representen valors com la llibertat de pensament, la tolerància i la diversitat.

La creació dels monuments s'emmarca dins de la celebració del centenari de la protecció del castell d'Alaquàs. La idea és representar la població de la localitat en diferents èpoques de la història. A més, tal com explicava ahir la cap d'estudis del González Gallarza, es pretén que els gegants es convertisquen en una «icona» per al poble. «Esta és la primera generació que viurà activitats amb els gegants i que els veurà com una icona d'Alaquàs».