El Museu Valencià d'Etnologia es prepara per a acollir el pròxim dissabte 14 de desembre la II Jornada sobre «Etnopoética i Narració Oral: Som Rondalla», que amb el títol «Relats de vida» enguany estarà dedicada a les històries de vida i l'art de la paraula.

«Som Rondalla» va nàixer en 2018 com una aposta de la Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia per a servir de lloc de trobada entre les diferents disciplines que es dediquen tant a la investigació i divulgació de la etnopoética, com a l'art de contar històries de viva veu, ha explicat el museu en un comunicat.

En esta segona edició, les protagonistes seran les històries de vida, unes històries «senzilles i alhora poderoses que no sols són un retrat biogràfic sinó que expressen una manera de viure i entendre el món», ha destacat el Museu.

L'antropologia, la sociologia, la psicologia o la història han utilitzat estes històries com a eina que explica com entenen la vida els humans. Així mateix, oficis vinculats a l'art de la paraula com la narració oral i escrita o el teatre han donat ús a les narracions com a punt de partida de les seues ficcions.

Els relats de vida s'analitzaran des de la vessant antropològica de la mà de la investigadora Montserrat Soronellas de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, qui amb «Explicar la vida. L'etnografia i el mètode biogràfic», introduirà el valor del mètode biogràfic, quines tècniques el conformen i com s'han de recollir i treballar les vides en les investigacions en ciències humanes i socials.

També es coneixeran exemples d'investigació com el de l'americana Martha E. Heard a Càlig, i en clau artística es reflexionarà sobre com estes vides anònimes es transformen en poderoses ficcions de la mà del narrador Celso Fernández, de l'escriptor Víctor Labrado i de la dramaturga Sònia Alejo. El tancament de la II Jornada serà a càrrec de Fernández que realitzarà «Contar», una sessió de contes per a públic adult.

La jornada està coordinada des dels inicis per dues professionals valencianes de la narració, Almudena Francés i Tània Muñoz. L'èxit de la primera convocatòria, que s'emmarcava dins de la programació de la campanya «Espanta la por», ha fet que enguany es cree este marc amb entitat pròpia.

És una activitat gratuïta per a la que cal inscripció i va dirigida a estudiants i professionals interessats en l'antropologia, la narrativa escrita i oral, el teatre, la biblioteconomia i, en definitiva, a totes les persones interessades en la tradició oral.

Però abans que es produïsca esta activitat, el dijous 12 de desembre es farà l'última sessió de Café i Antropologia de l'any, on el llicenciat en Història i doctor en Arqueologia per la Universitat de València, Tono Vizcaíno, realitzarà una reflexió sobre l'antiga Roma.