La XXIV edició de la «Senda del Poeta» 2020 que ret homenatge al poeta i dramaturg oriolà Miguel Hernández se celebrarà del 27 al 29 de març. Així, el recorregut en el qual participa la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), d'uns 70 km de distància, recorrerà els punts geogràfics de la província d'Alacant més importants de la vida d'Hernández i començarà en el lloc de naixement, Oriola; seguirà pel el municipi on va viure amb la seua esposa Josefina i on van nàixer els fills del matrimoni (Manuel Ramón i Manuel Miguel), Cox; continuarà per la ciutat on van viure i van morir la seua viuda i fill, Elx i finalitzarà en el municipi en el qual va morir el 28 de març del 1942, Alacant.

Els senderistes arribaran a la UMH el 28 de març, pernoctaran en l'edifici Arenals i podran gaudir de diferents activitats organitzades pel Vicerectorat de Cultura de la universitat, així com atenció podològica i fisioterapeuta per part dels estudiants en pràctiques i els seus tutors. El diumenge dia 29 de març reprendran la marxa per a acabar en la tomba del poeta en el cementeri d'Alacant.

Així, l'itinerari, que va ser presentat per la direcció general de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) el passat dilluns en la Casa de la Cultura de Cox, té una duració de tres jornades i discorre per la senda internacional GR-125. A més, en cada localitat de la ruta es farà una parada on els participants podran descansar i delectar-se amb diversos actes culturals de poesia, teatre i música realitzats, principalment, per joves estudiants de les poblacions per les quals discorre la senda.

El director general de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, destaca que «la Senda del Poeta és una proposta de caràcter cultural, turístic i mediambiental, que participa del concepte d'oci educatiu, que promou valors tals com la participació i la convivència intergeneracional, la memòria democràtica i el coneixement de l'obra de Miguel Hernández dirigint-se especialment a joves». Així mateix, agraïx a l'Ajuntament de Cox que mantinga el llegat hernandià, «ja que esta ciutat representa l'etapa familiar i de compromís polític en la vida de Miguel Hernández, a la qual es va traslladar juntament amb la seua dona Josefina Manresa».

Les inscripcions individuals i grupals estan obertes telemàticament des del dilluns en el web de l'IVAJ (ivaj.gva.es). També s'oferix informació telefònica a través del 966 478 105 i el 966 478 103 i del correu sendadelpoeta_ivaj@gva.es.

Allotjament disponible

A més, si les persones inscrites necessiten allotjament en la ciutat d'Alacant, l'IVAJ oferix la residència juvenil La Florida en habitacions individual amb un tarifa per nit de 9,69 euros i tarifa de grup des de 8,08 euros. Es pot sol·licitar directament en el telèfon de la residència: 965 918 250 o en el telèfon de la central de reserves: 961 607 642.

A la presentació de la «Senda del Poeta 2020», on es va nomenar senderista de l'any a l'empresa municipal «Orihuela Cultural S.L», van assistir, per part de la UMH, la vicerectora adjunta de Cultura i Extensió, Esther Fuentes, i el director de la Càtedra Miguel Hernández, José Luis Ferris.