El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans, l'Humans Fest, ha donat el tret d'eixida a l'onzena edició guardonant a l'actor Pepe Viyuela i a l'Associació Víctimes del Metro (Avm3j). Així, en la gala d'inauguració que es va realitzar en el Centre Cultural Convent Carmen el passat dimarts per la nit, es va lliurar, per primera vegada, el Premi Pel Canvi Social que va ser per a l'Avm3j per la seua lluita incansable en què es fera justícia en l'accident de metro on van morir 43 persones i alres 47 van resultar ferides.

L'expresidenta de l'associació, Beatriz Garrote, va explicar en la presentació de l'Humans Fest que es va realitzar per als mitjans de comunicació el passat 29 de gener: «Hem intentat deixar-nos la pell per a aconseguir les nostres reivindicacions i ens sembla molt positiu que se'ns done visibilitat».

A més, Pepe Viyuela (Logronyo, 1963), va recollir el Premi Pau i Justícia en homenatge a la seua llarga trajectória compromesa amb les causes socials, ja que col·labora amb ONG i projectes solidaris.

Per la seua banda, el director de l'Humans Fest, Samuel Sebastián, va manifestar durant la inauguració el dimarts que «cal defensar a les víctimes des de la doble vergonya per la seua situació i per contar el difícil que és revelar el que els passa en eixe moment». A més, el president de Fundació per la Justícia, José María Tomás i Tio va assenyalar que «no tenim dret a menysprear a ningú i és de justícia continuar mantenint viva la reivindicació, que es complisquen els drets humans, i en Fundació per la Justícia no pararem fins a complir-ho».

La celebració d'obertura de l'Humans Fest va començar amb la projecció de Buenos días, derechos humanos d'Emilio Martí i després es van presentar les activitats realitzades durant l'any i la programació del festival des del 18 de febrer a l'1 de març.

Obertura a la ficció

Entre les novetats destaca l'obertura a la ficció de la secció oficial de llargmetratges en la Filmoteca i comptarà amb pel·lícules presentades durant 2019 a Venècia, Sant Sebastià, Karlovy Vary, i uns altres grans festivals mundials. Entre les projeccions estaran Woman de Yann Arthus Bertrand i Anastasia Mikova; System crasher de Nora Fingscheidt; La cordillera de los sueños de Patricio Guzmán; Marighella, del conegut actor brasiler Wagner Moura o Aga's house de Lendita Zeqiraj.

Enguany, la secció oficial de curtmetratges té a veure amb la corrupció, lema del festival, i en ella podran veure's el curt nominat als premis Goya Maras i la guanyadora del mateix premi Nuestra vida como niños refugiados, a més d' Exiliada, un curt que denuncia els abusos, tant sexuals com de poder, de l'actual president de Nicaragua Daniel Ortega. També com a novetat s'estrenarà el documental sobre les protestes a Xile, #Chiledespierta, o el curt valencià Casa d'Alberto Evangelio. En este cas el Centre Octubre serà qui aculla aquestes projeccions.

Durant la gala d'inauguració també es va reivindicar el paper de la dona en la tecnologia amb l'acció de videomapping «Women's Faction» que ret homenatge a la trajectòria artística de les dones en l'art i la tecnologia amb un relat audiovisual de Maria Núñez, l'artista de Netart Olia Lialina; l'experimentació multimèdia de Rosa Menkman; l'art sonor de Kyota o el livecoding d'Alexandra Cárdenas, entre altres dones artistes. Esta peça pretén visibilitzar la relació històrica de treball i experimentació de les dones amb la tecnologia incloent artistes com Remedio Zafra, Fita Steyerl i el col·lectiu pioner VSN Matrix.

«Filmen elles, guanyem tots»

Durant l'any, el festival ha promocionat obres audiovisuals en la secció «Dones del món-Humans Women», en la qual s'ha visibilitzat el treball realitzat per dones cineastes i protagonistes femenines amb la idea de reflexionar sobre la presència de la dona al cinema. Esta reivindicació també va tindre el seu lloc en la gala inaugural amb la campanya «Filmen elles, guanyem tots».

Igualment, durant els dies del festival es presentarà en La Primera «Dones de Cluj» de Loyola Pérez de Villegas Muñiz, una exposició sobre la migració a Romania que es va inaugurar ahir dimecres dia 19 de febrer per primera vegada a Espanya. També es presentarà esta vesprada a les 17:30 hores en la llibreria La Primera el llibre Los pequeños brotes d'Abel Azcona, artista madrileny que també va presentar el documental de la directora Isabel de Ocampo, Serás hombre, en la seu de l'SGAE.

Durant els dies del festival acolliran projeccions i activitats La Filmoteca, l'SGAE, l'Octubre i la UPV. A més, l'Humans Fest compta amb el suport de més de 50 persones voluntàries i els patrocinadors Caixa Popular, Teika, l'Ajuntament de València, la Generalitat i més de 40 entitats col·laboradores.