El fenomen de les societats musicals de la Comunitat Valenciana constitueix una realitat artístic-social única en el món. Un moviment fortament arrelat en el territori i en les seues gents, que durant segles es ve cultivant i que actualment es materialitza en les més de cinc-centes societats musicals existents en la nostra geografia, declarades per la Universitat de València com el principal agent cultural del nostre territori.

Fruit de tot això, durant els últims anys -dècades fins i tot- la Comunitat Valenciana ha donat llum a generacions de músics d'una qualitat excel·lent. És indubtable que som una terra exportadora de grans talents musicals. Gràcies a la labor de les Societats Musicals en el seu paper d'identificar, visibilitzar i posar en valor als milers de músics que s'han format a les nostres escoles de música i en les nostres bandes, hui molts d'ells desenvolupen el seu talent fora de la Comunitat Valenciana. Aquests músics són sinònim de qualitat i gaudeixen d'un gran prestigi tant en l'àmbit nacional com internacional.

Des de la FSMCV s'està fent un esforç per reivindicar aquest fet, a través del projecte «Músics amb Denominació d'Origen», impulsat amb la finalitat de reconéixer als millors ambaixadors culturals que té la nostra terra: els nostres músics. Recentment la Federació llançava una convocatòria per a conéixer el nombre de músics amb els quals les seues Societats Musicals federades comptaven fora de la nostra Comunitat, i així poder configurar, entre tots, una gran base de dades que permeta quantificar i identificar als nostres «Músics amb Denominació d'Origen».

Aquesta relació territori-talent funciona en el sentit invers, els èxits dels nostres músics ambaixadors per tot el món han posat en relleu la riquesa cultural i musical de la nostra terra. Som la terra amb més concentració de músics per habitant i per això, des de la federació estan desenvolupant plans per a fer del moviment de les Societats Musicals un focus d'atracció turística per a tots els músics i amants de la música del món.

L'actual crisi produïda pel Covid-19 ha atacat amb especial duresa al sector turístic, un dels sectors més durament afectats per aquesta crisi. Com a conseqüència d'això, des de Federació han redefinit tots els seus projectes englobats en la línia estratègica de «Turisme i Música» que duen a terme en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana de manera anual. «La nostra intenció és adaptar-nos a aquesta nova realitat i fer possible que les societats musicals es convertisquen en si mateixes en un pol d'atracció turística, vinculant com solem fer, música amb territori», comentava recentment Daniela González, presidenta de FSMCV en la comissió de Reconstrucció de les Corts.

Entre els projectes proposats dins d'aquesta línia estratègica de «Turisme i Música» proposada està la creació d'un circuit de concerts per a incentivar el turisme, tant en zones d'interior com de costa, que des de FSMCV pretenen dur a terme durant aquest any 2020. També la creació de rutes turístiques musicals guiades que mostren els enclavaments més rellevants i emblemàtics de la nostra Comunitat amenitzats amb música en directe, a càrrec de grups de cambra sorgits de les societats musicals. Aquestes propostes permeten ampliar l'oferta cultural dels municipis i posicionar a la Comunitat Valenciana com una destinació cultural i musical encara per explotar. Per això, el fil conductor dels nostres projectes és precisament «Comunitat Valenciana: terra de música», a fi de posicionar, tant en el mercat turístic nacional com internacional, el nostre territori com la terra de la música i dels músics per excel·lència. És una gran aposta pel turisme cultural en el qual les societats musicals poden i deuen jugar un paper protagonista.

Recentment la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana convocava, en el marc del conveni amb Turisme Comunitat Valenciana, la campanya «Músics amb Denominació d' Origen - Circuit de concerts per al foment del turisme a la Comunitat Valenciana» a través de concerts que se celebraran entre l'1 d'agost i el 31 d'octubre de 2020. La campanya consistirà en la realització de 50 concerts en grups de xicotet format (grups de cambra, big bands, quartets, etc) per part de 50 Societats Musicals federades al llarg de tot el territori de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu d'oferir una agenda cultural i així aportar al posicionament turístic de l'any 2020.

L'infinit talent dels nostres músics unit a la reivindicació del nostre territori com a motor cultural i musical mundial, un argument de molt de pes per a fer d'aquesta terra de música una destinació turística única.