El museu de la Valltorta, celebra enguany 25 anys i concideix amb l'obra d'adeqüació que la Generalitat ha fet en les instal·lacions, en l'accessibilitat i en l'eficiència energètica del centre d'art rupestre valencià de referència.

Per a l'obra s'han invertit vora mig miló d'euros. Les actuacions que s'han realitzat s'han centrat a renovar la coberta de l'edifici. S'ha substituït el sistema de calefacció per una nova caldera més eficient i s'ha instal·lat un sistema de climatització per als despatxos, biblioteca, espai-bar, vestidors i sala d'actes; s'ha renovat la sala d'actes i s'ha adequat una zona de cafeteria.

També s'han renovat els serveis per al públic i els espais per al personal. Així mateix, s'han fet millores en les finestres, en la il·luminació, en el mobiliari com també a la zona de pàrquing i recepció.

Les obres del Museu de la Valltorta estan a l'aire lliure, en els 12 abrics de pintures rupestres que es poden visitar. No obstant això, el museu conté una exposició permanent molt didàctica en les seues sales per tal d'acostar els visitants a les manifestacions artístiques rupestres de la prehistòria en terres valencianes. Unes manifestacions, com totes les que hi ha repartides al llarg de les nostres comarques, declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco.

Esta setmana, el conseller d'Educació, Cultura i Esport, va visitar el museu i va manifestar que la Generalitat «ha iniciat un pla per a reivindicar la riquesa del nostre patrimoni de l'art rupestre i donar a conéixer als visitants aquesta àmplia oferta cultural que mostra l'emprenta dels valencians que habiteren nostres terres en la prehistoria».

«És per això que hem impulsat les visites guiades a 33 abrics, que van des del barranc de la Valltorta fins a Xaló, passant per Alcoi, la Vall de la Gallinera o Bicorp, i hem aportat un plus d'interés perquè fins ara molts d'aquests no es visitaven amb un guia de manera habitual», ha continuat Marzà.

El responsable de Cultura ha destacat que amb aquesta nova iniciativa «aportem encara més motius per a descobrir la nostra història i els nostres paratges des d'una altra perspectiva, amb unes condicions en les quals es respecta al màxim la seguretat dels visitants».

Són 19 els abrics de les comarques de Castelló amb manifestacions artístiques de la prehistòria que es poden visitar amb guies en la Rambla (Portell), la Covatina (Vilafranca), la Joquera (Borriol), abric del Castell (Vilafamés), Mas d'en Josep, cova de Cavalls i coves del Civil (Tírig), la cova Remígia i el cingle de la Mola Remígia (Ares del Maestrat) i els dos abrics de Morella la Vella (Morella), entre altres. Les reserves s'han de fer directament al Museu de la Valltorta o a les oficines de turisme municipals.

Pel que fa a les comarques de València, s'han organitzat visites guiades a 8 abrics amb pintures rupestres del massís del Caroig: coves de l'Aranya, abric dels Gineses, Charco de Madera i Balsa Calicanto (Bicorp); Cinto de las Letras (Dos Aguas), abric de Vicent (Millares), abric de Garrofero (Navarrés) i abric del Voro (Quesa). Les reserves es poden realitzar a les oficines de turisme dels municipis.

Quant a les comarques d'Alacant, es poden visitar 6 jaciments d'art rupestre: Pla de Petrarcos (Castell de Castells), la Sarga (Alcoi), Benialí i Benirrama (la Vall de Gallinera), cova de la Caputxeta (Dénia) i abric del Mansano (Xaló). Les reserves es poden realitzar a les oficines municipals.