Els Premis a la Creació de les Universitats Públiques Valencianes (PRECREA) han sigut concebuts de forma cooperativa per les diferents seus encarregades de l'educació superior de la C. Valenciana, i s'atorguen per a guardonar la tasca cultural realitzada per persones, col·lectius o institucions com a reconeixement a la seua meritòria labor a l'any 2019.

Un elenc de premis honorífics en diverses categories atorgats cadascun d'ells per una universitat diferent. S'han destacat aquelles actuacions de major impacte cultural desenvolupades pel seu creadors, així com a la seua significació quant a l'excel·lència i la innovació de la vida cultural i artística exercida a la C. Valenciana. En aquesta primera edició s'han concedit cinc premis, un per cada categoria i universitat.

El Premi Carles Santos d'Arts Escèniques (Universitat de València) ha sigut atorgat a Rosángeles Valls. La seua dilatada trajectòria al capdavant d'Ananda Dansa i les seues nombroses obres, reconegudes per diversos premis i guardons, són clau per a la incorporació de la dansa contemporània en l'escena nacional i internacional.

El Premi Juana Francés d'Arts Plàstiques i Visuals (Universitat Miguel Hernández d'Elx) ha sigut atorgat a la doctora en Belles arts Isabel Tejeda Martín, candidatura presentada per l'Associació Dones en les Arts Visuals (MAV). Comissària, crítica d'art, gestora cultural i professora titular de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Múrcia, ha sigut guardonada pel seu sentit ètic i una lectura crítica i política de la història de l'art on ha reivindicat l'obra oblidada i menysvalorada de les artistes en l'art modern i contemporani espanyol.

El Premi José M.ª Yturralde de Disseny i Creativitat Tecnològica (Universitat Politècnica de València), ha sigut atorgat a María José Martínez de Pisón Ramón, per la seua significativa labor de recerca i la seua destacada capacitat per a impulsar a les noves generacions en les pràctiques interdisciplinàries de l'art, la ciència, la tecnologia i la societat des de l'àmbit més crític i analític.

El Premi Isabel-Clara Simó de Creació Literària (Universitat d'Alacant),, ha sigut atorgat a l'escriptor, antropòleg, sociòleg i hel·lenista Joan F. Mira. Un referent de les lletres catalanes amb més de quaranta llibres publicats que van des de la novel·la en els estudis sociològics, passant per l'assaig, els articles en premsa, la narració curta, la biografia, la traducció i les memòries.

Premi a la implicació musical

El Premi Matilde Salvador de Música (Universitat Jaume I de Castelló), ha sigut atorgat a Diego Ramia i Arasa. Catedràtic de Música durant quasi 30 anys ha sigut professor de nombrosos músics de Castelló, entre ells el guitarrista Manuel Babiloni. Gran impulsor del Conservatori Professional de Música de Castelló, director de l'Orquestra Camerata i promotor de la música i la seua difusió.

La gala de lliurament dels 5 guardons està prevista per al 23 d'octubre a les 19:00 h. en el Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.