El Festival de Música Antiga de València, Música, Història i Art (MHA), oferirà amb el cicle Músiques Religioses del Món les actuacions de Capella de Ministrers, Amancio Prada, MuOM, Els Músics de Urueña (Luis Delgado & César Carazo); Ensemble andalusí, i Èlia Casanova, Carles Magraner & Robert Cases, a l'Almodí de València del 9 al 18 de setembre.

El cicle, organitzat per l'Associació Cultural Comes, inclou un total de sis concerts que tindran lloc els dimecres, dijous i divendres de les dues setmanes a les 19.30h i en els quals el públic podrà gaudir d'un viatge sonor per diferents cultures a càrrec de prestigioses formacions i intèrprets que aborden en esta edició interessants programes i músiques que transcendeixen les creences personals.

Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, oferirà el programa Panthalia, la introspecció i l'esperit en la música del Renaixement el dimecres 9. Este concert dona inici al festival amb la música de la València dels segles XV i XVI.

La selecció de nadales que conté està agrupat sota tres temàtiques: nadales populars i pastorals, de Nadal i amatoris. Amb Panthalia (suma teològica de Joan Baptista Anyés dedicada a Ferran d'Aragó i Germana de Foix) es podrà escoltar una selecció d'este cancioner amb obres a dues i tres veus, algunes d'elles instrumentals sota el títol de Tons de cant d'òrgan que es configuren com a exercicis de composició al voltant de la manera gregoriana. La formació està integrada per Carles Magraner (viola d'arc), Fernando Marín (viola d'arc), Beatriz Lafont (viola de mà i veu) i Robert Cases (viola de mà i tiorba).

Amancio Prada i l'amor líric

Amancio Prada abordarà Místics i trobadors, oratòria i ascetisme el dijous 10 setembre. Amb aquest repertori «reprén l'antologia de l'amor líric que ja només perdura en el vent; la flames d'amor visca dels místics enamorats de Déu i les delicades formes dels trobadors que des de la llunyana Edat mitjana ho són també de quant hui espera impacient les promeses de l'alba», com indica Juan Carlos Mestre en les notes al programa.

El poeta i artista visual exposa que en aquest recital «la passió i la brevetat de la vida, l'anhel de llibertat i el somriure dels amants que continuen sent hui, com llavors, el més commovedor i bell testimoniatge de la intel·ligència popular contra el poder i la mort». Sant Joan de la Creu i Santa Teresa de Jesús són dues flames d'amor cremant en un mateix foc. En paraules d'ella: «com si dos ciris de cera s'ajuntaren tan en extrem que tota la llum fora una». Enamorats de Déu que a l'hora d'expressar la seua passió, no tenen un altre llenguatge que les nostres paraules usades, amb «cançons i cobles», com ells deien, que solien pensar descalços quan anaven d'un lloc a un altre, entre el sol i la font. I així, el seu amor diví, en abrigallar-se humanament, s'expandeix i ens afecta.

MuOM, música i silenci

La formació MuOM, que actuarà amb el programa Música i silenci el divendres 11, és un grup vocal especialitzat en el cant harmònic o difònic, una tècnica de cant originària del centre d'Àsia Central (Tuva, Altai, el Kazakhstan, Mongòlia?) on cadascun dels cantants produeix dos sons alhora.

La peculiaritat de MuOM és que introdueix aquests cants en un format coral. La seua música, de creació pròpia, s'inspira en les tradicions corals antigues (cants gregorians, isopolifonies bizantines, cors georgians, entre altres) i en les músiques ancestrals de diferents cultures.