Visibilitzar el drama de les dones africanes però també mostrar exemples de superació que servisquen a altres d’inspiració per a recompondre les seues vides és el doble objectiu de «Dones del Congo. El camí cap a l’esperança», l’exposició de la Premi Nacional de Fotografia Isabel Muñoz que inaugura la Col·lecció Martínez Guerricabeitia en La Nau.

L’exposició, que es pot visitar fins al 10 de gener de 2021 a la Sala Martínez Guerricabeitia, exhibeix una col·lecció de fotografies i retrats en blanc i negre que reprodueixen una part de la realitat que la fotògrafa espanyola es va trobar a principis d’aquesta dècada en la capital congolesa: dones víctimes d’abusos sexuals i violacions en un lloc on no es reconeixen els drets humans, i molt menys entre la població més vulnerable.

A això que cal afegir les violacions a menors, les dones utilitzades com a arma de guerra, el trànsit de fàrmacs, l’elevada taxa d’analfabetisme i les creences que converteixen a les persones que pateixen malalties mentals en éssers embruixats. Tot això en un context bèl·lic, classista i repressor; en definitiva, un panorama desesperançador per a les víctimes.

De fet, segons les Nacions Unides, la República Democràtica del Congo és un dels pitjors cinc països del món per a nàixer dona. «Vaig arribar a Kinshasa per a cobrir un treball sobre els grans primats i, per casualitat, vaig conéixer a la periodista Caddy Adzuba, que havia sigut reconeguda amb el premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia 2014. Ella em va traslladar la tragèdia que vivien allí dones i xiquets, famílies senceres, i em vaig comprometre a visibilitzar aquell drama. Volíem que la comunitat internacional fóra conscient del que ocorre en el centre d’Àfrica i iniciem el projecte Dones del Congo», recorda Isabel Muñoz.

La retratista va començar llavors a conéixer testimonis reals, vius i directes, i va descobrir que, malgrat les adversitats, existia «una llum, una esperança», que l’apoderament de la dona era possible i que el poder de la paraula és molt gran. Per aquest motiu, va titular la seua part del treball «El camí cap a l’esperança».