L’Ajuntament de València ha adquirit un conjunt de peces que mostren el procés creatiu de l’il·lustrador José Grau Hernández per a la novel·la de Vicente Boix L’Encubert de València, un personatge misteriós, però clau, en la revolta de les Germanies.

L’adquisició consta de sis pàgines, originals i inèdites, cinc a tinta i una sisena d’apunts a llapis. Es tracta d’una sèrie de proves de fisonomies i caràcters de personatges, per al treball al qual li va dedicar Grau Hernández (València 1914-1998) els últims anys de la seua vida.

La sèrie ‘L’Encobert de València’ té prop d’un miler de vinyetes en més d’un centenar de dobles pàgines. ‘L’Encobert’ és el nom donat a un personatge de l’última fase de les Germanies que es va fer popular passant per nét de Ferran el Catòlic. També conegut com el ‘Rei Encobert’ o l’’Home de la Bèrnia’.

Hi ha tres pàgines de 35x50 cms, dos de 30x51,5 cms, elaborades a tinta xinesa sobre paper ‘Geller’, més un apunt de 25x10 cms dibuixat a llapis per ambdues cares sobre el mateix tipus de paper. El treball, que va concloure un any abans de morir, roman inèdit; són 118 pàgines amb un total de 819 vinyetes a tinta xinesa sobre paper. Tota la trama té de fons la ciutat de València en la Guerra de les Germanies (anys 1519-1533), carrers, places i monuments.

Impostor

‘L’Encobert’ va passar a la història pel seu discurs politico-teològic pronunciat, en castellà, a la plaça de la Seu, de Xàtiva, el 21 de març de 1522, quan només Xàtiva i Alzira resistien a les tropes reials. Considerat pels historiadors moderns com un impostor, va donar a la revolta dels agermanats un caràcter més radical, intens en la conversió dels mudèjars i les aspiracions de revolta social dels camperols. Ferit per l’exèrcit reial, es refugià a Alzira, on continuà predicant, i fou assassinat el 18 de maig de 1522, a Burjassot, per cinc sicaris al preu de 44.000 sous i sotmés, després de mort, a un procés inquisitorial per heretge.

La compra de l’Ajuntament de València s’emmarca en la Crida pel Patrimoni que pretén incrementar les col·leccions municipals amb l’adquisició d’objectes artístics i antiguitats.

Esta convocatòria per adquirir fons artístics és la primera vegada en la història que es convoca des de l’Ajuntament de València i s’ha realitzat «amb la finalitat de pal·liar els efectes de la crisi provocada pel coronavirus al sector de l’art», ha explicat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals Glòria Tello.

La Regidoria de Cultura ha adquirit esta obra per valor de 3.500 €, i se suma a la que ja es va anunciar la setmana passada del Zoco Moro de José Benlliure per un import de 14.500 €, que es destinarà a ampliar l’obra expositiva de la Casa-Museu Benlliure.