L’escriptor i periodista Antoni Gómez acaba de publicar un recull de 70 articles que van veure la llum al llarg de quinze anys a Levante-EMV. ‘La vida precària. Cròniques d’un temps d’incertesa’ (Institució Alfons el Magnànim / Lletra Impresa Edicions) és una antologia d’assajos oportuns, tenint en compte la situació actual: com resa el títol. Gómez analitza la realitat des de l’òptica del periodisme i de l’assaig com a referència genèrica literària.

Enmig d’una globalització unidireccional i discriminatòria, amb una pandèmia que ha sacsejat completament les societats contemporànies i ha posat en qüestió l’estat de benestar assolit en les darreres dècades, Antoni Gómez mira de traure’n l’aigua clara incidint també en altres perills que, molt abans de la Covid-19, ja amenaçaven: el terrorisme gihadista, la crisi dels refugiats i de les grans migracions, el canvi climàtic, l’embranzida del racisme i de la xenofòbia, la intolerància exercida per partits populistes d’extrema dreta, la corrupció política, la inoperància d’institucions internacionals com la Unió Europea, l’ONU, etc.

Amb una mirada lúcida i crítica i un esperit humanista insubornable, els articles d’Antoni Gómez, ara revisats i reconvertits en capítols que formen part d’un tot coherent, constitueixen cròniques veritablement punyents, de denúncia assossegada i raonable de la realitat, que alerten del perill de caure en el pou de la intolerància, l’exclusió i la violència.