Síguenos en redes sociales:

El calendari "De la mar al plat" impulsa el consum de peix de proximitat

La iniciativa inclou una selecció de receptes

El calendari "De la mar al plat" impulsa el consum de peix de proximitat

València s’endinsa en el segle XXI amb un sector pesquer tradicional viu i únic a Europa. Els Poblats Marítims, Pinedo, El Perellonet i El Palmar practiquen la pesca artesanal des de temps ancestrals, aportant hui dia un producte de màxima qualitat, saludable, fresc i de proximitat.

A pesar que aquest haver és únic a Europa, els valencians desconeixen per complet la seua riquesa. Per a acostar aquest extraordinari llegat a la ciutadania, la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València porta temps promovent diferents accions, com la «Mostreta de Pesca Artesanal» celebrada des del 2017, per a la visibilitzar la pesca artesanal i mostrar com aquesta activitat mil·lenària ha anat configurat els mercats i barris marítims.

L’última d’aquestes iniciatives és l’edició d’un calendari de peix de proximitat que posa en valor les espècies a consumir cada mes de l’any, tenint en compte no sols els peixos capturats sinó també criteris ecològics, fomentant un consum de peix i marisc adaptat als seus cicles naturals.

El calendari «De la mar al plat» és un homenatge al barris marítims i a les seues famílies pescadores. Un reconeixement al seu treball diari i acurat de les arts de pesca, que calen diàriament per a servir les nostres taules amb un aliment variat.

També és una invitació a descobrir mitjançant la pesca, territoris poc reconeguts de la nostra ciutat. Les cases de famílies pescadores, les seues llotges i tradicions, constitueixen sendes per les quals transitar la ciutat des de Cap de França fins al Perellonet i El Palmar. És també una crida d’atenció a la ciutadania i les seues institucions. La pesca a València viu però és cada vegada més vulnerable. Mantindrem aquest patrimoni mil·lenari viu consumint el seu producte i reconeixent-lo social i institucionalment.

El calendari, que ha sigut il·lustrat per Luis Demano, Aitana Carrasco, Valero Doval i Luna Pan, inclou una selecció de receptes elaborades pels propis protagonistes de la pesca artesanal a València: pescadors i pescadores, i pescateries; i per professionals de la restauració molt compromesos amb el consum de producte local i sostenible, com Casa Montaña en el Cabanyal, La Cambra dels Sentits en El Palmar i Ricard Camarena.

En ell es fa a més referència a altres elements singulars de la pesca artesanal local com el “Sorteig de redolins”, per a repartir els punts de pesca en l’Albufera, o les arts de pesca tradicionals del Caduf, per a la pesca del polp, i el Mornell, per a la pesca de l’anguila.

«De la mar al plat», que ha comptat amb el suport de la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta de l’Ajuntament de València, Mercavalència i la Plataforma per a la Sobirania Alimentària del País Valencià es distribuirà de manera gratuïta en les pescateries dels mercats municipals i barris durant la campanya de Nadal, per a incentivar el consum de peix de proximitat i sostenible durant les festes i tot l’any.

Pulsa para ver más contenido para ti