València s’endinsa en el segle XXI amb un sector pesquer tradicional viu i únic a Europa. Els Poblats Marítims, Pinedo, El Perellonet i El Palmar practiquen la pesca artesanal des de temps ancestrals, aportant hui dia un producte de màxima qualitat, saludable, fresc i de proximitat.

A pesar que aquest haver és únic a Europa, els valencians desconeixen per complet la seua riquesa. Per a acostar aquest extraordinari llegat a la ciutadania, la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València porta temps promovent diferents accions, com la «Mostreta de Pesca Artesanal» celebrada des del 2017, per a la visibilitzar la pesca artesanal i mostrar com aquesta activitat mil·lenària ha anat configurat els mercats i barris marítims.

L’última d’aquestes iniciatives és l’edició d’un calendari de peix de proximitat que posa en valor les espècies a consumir cada mes de l’any, tenint en compte no sols els peixos capturats sinó també criteris ecològics, fomentant un consum de peix i marisc adaptat als seus cicles naturals.

El calendari «De la mar al plat» és un homenatge al barris marítims i a les seues famílies pescadores. Un reconeixement al seu treball diari i acurat de les arts de pesca, que calen diàriament per a servir les nostres taules amb un aliment variat.

També és una invitació a descobrir mitjançant la pesca, territoris poc reconeguts de la nostra ciutat. Les cases de famílies pescadores, les seues llotges i tradicions, constitueixen sendes per les quals transitar la ciutat des de Cap de França fins al Perellonet i El Palmar. És també una crida d’atenció a la ciutadania i les seues institucions. La pesca a València viu però és cada vegada més vulnerable. Mantindrem aquest patrimoni mil·lenari viu consumint el seu producte i reconeixent-lo social i institucionalment.

El calendari, que ha sigut il·lustrat per Luis Demano, Aitana Carrasco, Valero Doval i Luna Pan, inclou una selecció de receptes elaborades pels propis protagonistes de la pesca artesanal a València: pescadors i pescadores, i pescateries; i per professionals de la restauració molt compromesos amb el consum de producte local i sostenible, com Casa Montaña en el Cabanyal, La Cambra dels Sentits en El Palmar i Ricard Camarena.

En ell es fa a més referència a altres elements singulars de la pesca artesanal local com el “Sorteig de redolins”, per a repartir els punts de pesca en l’Albufera, o les arts de pesca tradicionals del Caduf, per a la pesca del polp, i el Mornell, per a la pesca de l’anguila.

«De la mar al plat», que ha comptat amb el suport de la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta de l’Ajuntament de València, Mercavalència i la Plataforma per a la Sobirania Alimentària del País Valencià es distribuirà de manera gratuïta en les pescateries dels mercats municipals i barris durant la campanya de Nadal, per a incentivar el consum de peix de proximitat i sostenible durant les festes i tot l’any.