Malgrat la incertesa que comporta la pandèmia, les escoles de música pertanyents al col·lectiu de les societats musicals de la Comunitat Valenciana han demostrat un esperit constant de reinvenció i adaptació. Van ser pioneres a adaptar mètodes d’ensenyament en línia a les seues rutines habituals de classe.

També van ser unes de les primeres a comptar amb un protocol sanitari adaptat per a un col·lectiu específic. El que demostra el constant esforç dels seus directius, així com de la coordinació de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) que a través del seu centre d’estudis supervisa i coordina la gestió de més de 600 centres educatius.

Precisament la Federació, a través del seu centre d’estudis, i al costat d’altres organismes com la Unió Espanyola d’Escoles de Música i Dansa (UEMyD) han exercit una labor formativa exhaustiva al llarg dels últims mesos amb l’objectiu de preparar a les directives i el professorat de les seues escoles davant les adversitats.

Sense deixar de costat una vista al futur i seguint la línia estratègica de fomentar l’excel·lència musical a les seues aules, el Centre d’Estudis de la Federació ha oferit en els últims mesos diferents jornades per a perseguir aquest objectiu. Així, les jornades Covid-19 van atraure a més de 1000 professionals de l’educació musical en tot el país i les jornades orientades a elaborar plans de contingència per a afrontar el començament del curs van comptar amb més de 400 equips directius de la xarxa de centres educatius de la FSMCV.

Abordar el present

La setmana que ve, concretament el dissabte 6 i el diumenge 7 de febrer, el Centre d’Estudis de la FSMCV i UEMyD reprendran l’activitat amb les Jornades per a Equips Directius d’Escoles de Música i Dansa. En elles participaran més de 100 equips directius de les escoles de música de tota Espanya, la majoria pertanyents a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

«Hem preparat amb molta il·lusió estes jornades que van a abordar el present amb una mostra del que són ara mateix les escoles de música i les seues problemàtiques, una sèrie de tallers en els que es plantejaran noves propostes per a les classes en línia i també parlarem del que serà el futur amb les normatives autonòmiques derivades de la nova llei d’educació», ha declarat Remigi Morant, vicepresident Educatiu de la FSMCV.

Cal destacar la participació de Philippe Dalarun, president de la Unió Europea d’Escoles de Música (EMU). Es tractaran temes de la rellevància com l’estudi de la Llei Orgànica de modificació de la LOE abordada des del punt de vista de les escoles de música i dansa; es realitzarà una anàlisi en profunditat del perfil actual del professorat actual, de les necessitats a futur i de la seua situació en les diferents Comunitats Autònomes amb la participació de Núria Sempere, directora general de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). També es realitzaran una serie de tallers amb propostes sobre digitalització i inclusió a les esccoles de música i dansa.

Tancaran les jornades, el diumenge 7 de febrer al matí, una taula redona sobre la Llei orgànica de modificació de la LOE (LOMLOE) Coordinada per Remigi Morant, Vicepresident Educatiu de la FSMCV.

Aquesta comptarà amb la presència de Raül Juncos Castillo, Cap de Servei d’Ensenyaments Artístics i Esportius de la Generalitat Valenciana, així com d’Eugenio Jiménez Ibáñez (director general de Centres i Planificació del Govern Basc), i Joan Fargas Castanys (director de l’Escola de Música de Mataró).

«Des de la FSMCV estem segurs que aquestes jornades representaran una oportunitat magnífica per continuar avançant en un camí sempre complicat, però plé de possibilitats de millora», comenta Remigi.