El Festival Arrels de Torrent, arriba a la seua quarta edició amb el seu format reconstruït. La pandèmia ha mogut aquesta festa de la música tradicional no sols de dates, ja que se celebrarà del 4 al 7 de maig i no al febrer després de la festivitat de Sant Blai com era habitual, sino també s’ha traslladat del carrer a l’Auditori, un lloc més segur per a poder controlar més adequadament els aforaments. La covid-19, no obstant això, no ha impedit la celebració d’aquest Festival Arrels que en la seua quarta edició demostra «que s’ha consolidat dins del panorama cultural de Torrent i que permet acostar la millor música tradicional de manera gratuïta a la ciutadania al primer acte on reprenem la presencialitat demostrant la importància i l’estima que té Torrent per la cultura», aferma la regidora de Cultura, Susi Ferrer.

Precisament d’haver-se celebrat al febrer hauria coincidit amb la celebració del Carnestoltes, per això des de Capella de Ministrers van impulsar aquesta quarta edició entorn de la temàtica d’aquesta festa grotesca. «Per a febrer teníem una gran festa feta entorn del carnestoltes, amb la implicació de molts espais oberts però hem hagut d’adaptar-nos a la nova situació i canviar de data i d’escenari, però considerem no canviar la temàtica», explica Carles Magraner, de Capella de Ministrers, en la presentació d’aquesta quarta edició que va realitzar de manera «on line» l’Ajuntament de Torrent.

En aquesta edició no hi ha tants músics internacionals però s’ha confeccionat un programa de gran nivell.

Conferència de Antonio Ariño

El Catedràtic de Sociologia de la Universitat de València Antonio Ariño serà l’encarregat d’obrir el teló del festival el pròxim 4 de maig a les 19 hores, amb la seua conferència «Festes, rituals i creence» on aborda la festa com a «alguna cosa que diferència a l’ésser humà». «Capella de Ministrers aconsegueix donar-li la volta i integrar una música més culta amb melodies populars, i el Carnestoltes els combina», assenyala Ariño.

Després de la conferència de Ariño, es pujarà a l’escenari Emsemble Duna, a les 20 hores, i interpretarà temes cantats i instrumentals del període de l’Edat mitjana i músiques tradicionals de les diferents àrees del Mediterrani.

«Cervantes i la seua bogeria» serà protagonista el 5 de maig, a les 19,30 hores, en el concert Claroscur de Capella de Ministrers, on la soprano Celia Agúndez estarà acompanyada de Carles Magraner, Sara Águeda i Robert Cases i abordaran el pas del Renaixement al Barroc en la música espanyola des de 1500 a 1650.

Sedajazz serà l’encarregat el 6 de maig a les 19. 30 horas de traslladar el swing de Nova Orleans a l’escenari de Auditori de Torrent amb Original Dixieland.

El 7 de maig, també a la mateixa hora, l’acadèmia de Capella de Ministrers porta «Il Festino», una comèdia de 1608 composta per una col·lecció de 20 peces que recreen un festí presentat abans d’un sopar, en un lloc i a un públic desconeguts.

Després d’un dia de descans, el diumenge 9 a les 12 hores arriba la gran estrena del «Llibre dels Bèsties», una grandiosa escenificació del compte de Ramón Llull apte per a tota la família.

I ja a la vesprada, a les 19,30 hores, Capella de Ministrers baixarà el teló de la IV edició de Arrels amb Música Grotesca, l’únic concert no gratuït ja que s’inclou en la programació anual del Auditori de Torrent. Per a acudir a la resta d’actuacions n’hi ha prou amb manar un correu electrònic a cultura@torrent.es.

Portará la festa del swing de New Orleans a lAuditori de Torrent el 6 de maig.