L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana ha fet públic avui el veredicte dels XXX Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians a les millors obres d'autors valencians publicades en llengua catalana durant el 2019. Aquests guardons s’atorguen en les modalitats d’assaig, poesia, narrativa, teatre, infantil i juvenil, a més a més del premi a la difusió i l’homenatge a una trajectòria. L’anunci va quedar posposat per les dificultats generades per la crisi de la covid-19. S’ha previst un acte de lliurament a València per a la primera quinzena de desembre.

En la modalitat d'assaig ha estat guardonat l’autor Gustau Muñoz per Corrents de fons (Lletra Impresa), perquè realitza una gran contribució al pensament al voltant de qüestions històriques valencianes, sobre l'obra d'autors crucials (des de Blasco Ibàñez a Marc Granell),així com sobre figures del valencianisme cultural (de Rosa Serrano a Emili Gómez Nadal).

El premi de poesia l’ha rebut Serps i paisatges (Bromera) d'Iban L. Llop, per ser una obra continguda i sostinguda, tant en el fons com en la forma, que tracta la senzillesa i la concreció de les coses amb intenció d'universalitzar-les.

El guardó de narrativa ha estat per a Veus, la mar (Edicions 62) de Víctor Labrado pel treball extraordinari de recuperació del llenguatge dels pescadors de la costa sud del País Valencià i per construir i dotar de condició literària, amb una notable economia de mitjans, tant aquestlèxic com les vivències d’aquest col·lectiu en un relat de gran valor literari.

Els nostres, de Juli Disla, Patrícia Pardo, Xavier Puchades i Begoña Tena (Institut Valencià deCultura), s’ha fet amb el premi de teatre per la pertinència de la temàtica social que l’obra proposa al voltant de la crisi migratòria en la Mediterrània, motiu de reflexió actual i necessari que interpel·la Europa, els seus governants i els seus ciutadans.

En les modalitats de literatura infantil i juvenil s’ha guardonat, respectivament, El cel és blau de M. Jesús Bolta (Tàndem) i L'ombra de pare (Bromera) de Pasqual Alapont, obres que tracten el creixement personal i l’acceptació de la realitat.

A més a més, la Junta de l'AELC al País Valencià ha decidit atorgat el Premi de difusió de la literatura catalana al Casal Popular Tió Cuc d’Alacant i homenatjar la trajectòria del poeta Miquel De Renzi.