«Benvinguts a Bombas Gens, un centre singular amb art, història, patrimoni i solidaritat». Aquest serà l’inici d’un relat màgic i emotiu que diversos guies especialitzats oferiran als visitants de l’edifici modernista i en el qual viatjaran a les alqueries medievals a través del seu celler del segle XV, experimentaran el que sentien els treballadors de l’antiga fàbrica en refugiar-se de les bombes de la Guerra Civil, coneixeran les exposicions del centre d’art sense oblidar cada detall de la rehabilitació d’un edifici únic i imprescindible i es refrescaran en un jardí mediterrani salvatge amb més de cent espècies i una instal·lació plena de vida de Cristina Iglesias.

«Els nostres visitants se n’anaven plens de preguntes sense respondre, potser perquè mostràvem cada espai de forma aïllada», explica el director general, Juan José de Torres. A partir d’aquesta setmana s’inauguren les noves visites guiades en torns de matí i vesprada.

Es tracta d’un recorregut per l’antiga fàbrica de bombes hidràuliques que l’arquitecte Cayetano Borso di Carminati va projectar en 1930 a València i que va ser rehabilitat i ampliat després de quasi dos anys.

«Bombas Gens és un projecte en el qual l’art és la pell, però a més hi ha cor i ànima perquè forma part d’un projecte major, la Fundació Per Amor a l’Art», explica la seua vicepresidenta Susana Lloret. L’Oficina de Mecenatge de la Generalitat Valenciana ha declarat Bombes Gens Projecte d’Interés Social.

La Fundació Per Amor a l’Art (FPAA) va inaugurar la seua seu el 7 de juliol de 2017 i va recuperar el seu cresol històric, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. Ara tots els valencians i visitants poden conéixer l’Antiga Fàbrica Bombas Gens amb totes les seues històries.

Col·leció d’art

La FPAA, privada i familiar, desplega la seua triple activitat, artística, social i investigadora, en l’antiga fàbrica rehabilitada Bombas Gens de València. La Col·lecció Per Amor a l’Art compta amb un fons de més de 2.250 obres d’art de 220 autors, assessorada per Vicent Todolí i que, a través de diverses exposicions i activitats, es comparteix és el seu espai expositiu.

El seu treball relacionat amb la integració social de menors en risc d’exclusió i el suport a persones amb Dany Cerebral Adquirit es duu a terme des de la seua Àrea Social. I també impulsa la investigació i divulgació de malalties rares, especialment la malaltia de Wilson.