La Sala L’Horta presenta al públic infantil i familiar una versió en clau musical de la història de Frankenstein que ensenya als més xicotets el valor de la tolerància i la necessitat de no jutjar a les persones pel seu aspecte físic. ‘Amic Frankie’, producció valenciana de la companyia JM Gestió Teatral, va ser seleccionada en els Premis Max 2021 en la categoria de Millor Espectacle Infantil i Familiar. Abans de partir a la seua primera gira nacional, l’obra es representarà en el centre cultural de Castellar-Oliveral diumenge que ve 17 d’octubre en una sola funció.

Prenent com a punt de partida la novel·la de terror més famosa de tots els temps, creada per l’escriptora britànica Mary Shelley fa més de dos-cents anys, l’autor i director Julio Martí Zahonero desenvolupa una història amb alts valors pedagògics, en la qual es combinen les cançons originals de Paco Garnelo i text original en valencianà.

Aquesta versió, «dirigida a xiquets entre 0 i 99 anys», compta amb una posada en escena molt visual i dinàmica, en la qual s’alternen diversos llenguatges i tècniques teatrals: música i ball, titelles, jocs d’ombres i llenguatge gestual a través d’objectes.

Oscil·lant entre el to de comèdia i les situacions tràgiques, la història de Amic Frankie dóna pas a poc a poc a una emotivitat que contagia a l’espectador des del primer moment. «La idea de fons d’aquesta obra -explica Martí Zahonero- és inculcar la idea que no hem d’emetre judicis de valor sense conéixer abans a les persones. Reflexionar sobre la necessitat de ser tolerants i no discriminar les persones pel seu aspecte físic».

Juanfran Sáez, Alberto Jiménez de Dios, Roberto Costa i Diego Monzón són els quatre actors que donen vida als diferents personatges que formen part d’un espectacle l’escenografia del qual remet a la idea del teatre dins del teatre.

Una història atemporal

Malgrat haver sigut escrita en el segle XIX, la novel·la escrita per Mary Shelley continua sent molt útil per a tractar temes que preocupen la societat contemporània. L’emotiva i dramàtica història del linxament i el rebuig social que rep el «monstre» creat en un laboratori pel Dr Víctor Frankenstein connecta amb qüestions com el bullying, la discriminació i l’odi al diferent.

Amb la deguda adaptació al llenguatge i els codis dels xiquets i les xiquetes, ‘Amic Frankie’ aconsegueix crear espai per a la reflexió des de la diversió i l’entreteniment en família.