El Teatre Micalet arrancarà la seua programació del 2022 amb «Quan les vinyes ploren», la proposta de Fum Teatre que romandrà en cartell del 14 al 30 de gener. L’espectacle, escrit i dirigit per Laura Sanchis, reflexiona al voltant de la família, el fet de tornar a casa i les conseqüències que deriven de donar l’esquena als problemes pendents de ser resolts.

«Quan les vinyes ploren» presenta als Vidal, una família plena de desavinences que es dedica a la fabricació i venda de vi des d’una casa-celler a Agres. «Aquesta proposta s’enfoca en l’abandó dels nostres pares i majors, però comprén uns problemes socials espectrals que van més enllà: les autolesions, la identitat de gènere, l’autodestrucció, el càncer… tot abordat des d’una família que a voltes acarona la vida esperpèntica com una teràpia per al cor», sentència Laura Sanchis.

Aquesta obra significa l’inici artístic de Fum Teatre, una companyia dirigida per Pedro Mallol amb l’acompanyament de José Emilio Linares Maqueda. Aquest projecte, caracteritzat per la joventut dels integrants de l’equip, va néixer després que aquests treballaren junts en la producció de «El malfet d’Inishmaan», obra de la Companyia Teatre Micalet, qui va acollir el projecte en residència i ha recolzat aquesta iniciativa des del principi.

«Fum Teatre aposta per un procés de creació col·lectiu, que comence des de zero, des de la primera idea», assegura Mallol, qui, conjuntament amb Pilar Almeria, Guille Zavala i Laura Sanchis, forma part del repartiment que dona vida als personatges de «Quan les vinyes ploren».

Una vegada acabades les representacions de «Quan les vinyes ploren», el Teatre Micalet acollirà la comèdia «Yonkis del dinero», una producció de la companyia Pot de Plom, encapçalada per Xavi Castillo, qui, del 2 al 27 de febrer, repassarà els anys de corrupció política al territori valencià.

Després li tocarà el torna la companyia Bullanga, amb una obra de Adrià Novella, autor, dramaturg i actor. El Micalet acollirà la representació de «Els nuvis». «Un xic i una xica joves, o potser no tan joves, vestits de nuvis, rememorant el dia en què tot va començar. Tot allò que els porta hui a ací. Un dia en el qual inicien un viatge al passat recent, dinàmic, tendre i amb humor. Una història familiar, quasi real, en la qual els nuvis juguen i conviden a jugar, a ballar i a somriure, encara que tot allò que té un inici potser ha de tindre un final», informa el teatre del carrer Guillem de Castro.

«Els nuvis» és una autoficció basada en moments biogràfics familiars; personatges reals passats pel filtre de la ficció, que es mouen contínuament entre una vida pretèrita i un univers inventat, jugant a despistar l’espectador.

Concretament, el muntatge de «Els nuvis», dirigit a públic adult, va rebre el Premi Micalet de Teatre 2019, el Premi Teatro Autor Exprés 2019 de la Fundación SGAE, fou finalista a millor obra de literatura dramática als XL Premis de la Crítica Valenciana, finalista a millor espectacle escènic als III Premis Tresdeu i el text va participar en el IX Torneig de Dramatúrgia del Festival Internacional Temporada Alta.

Novella estrenarà el dia 16 de gener la seua nova obra al Teatre el Musical, dirigida al públic infantil.