Cultura de la Generalitat presenta en Castelló una de les exposicions més importants de l’Any Joan Fuster, ‘El descrèdit de la realitat’. La mostra es podrà visitar del 25 de juny al 18 de setembre en l’EACC.

L’exposició, que té com a punt de partida el famós assaig amb el mateix nom de Joan Fuster, «aprofundeix en un dels eixos que més ens interessa explorar entorn de la celebració del centenari d’un dels nostres intel·lectuals més internacionals: la seua empremta i influència en creadores de diverses disciplines artístiques», explicat Ximo López, secretari autonòmic de Cultura.

«La mateixa concepció de la mostra i totes les activitats paral·leles enriqueixen molt el discurs i el debat sobre la percepció de la realitat a través de multitud d’expressions artístiques», segon López. Per al director artístic de l’EACC, Carles Àngel Saurí, es «un exercici de pensament produint una mirada crítica de la institució i dels processos de producció artística».

La majoria dels artistes que exposen es podrien considerar part d’un moment d’inflexió, de pensar noves maneres, de trobar alternatives a un model de cultura i producció artística en crisi.

Els creadors són: Gema Quiles, Jorge Julve, Lara Ordóñez, Maria Doménech, Carlos Bonet, Leomi Sadler, Blanca Arias, Malaerba, Guillermo Ros, Carlos Páramo, Álex Marco i Lu Rose Biltucci.

Els artistes i les associacions convidats a la mostra han rebut dues classes de proposta: cedir una obra per a afectar l’espai expositiu o bé participar d’un procés de descrèdit de l’EACC.

Els comissaris han plantejat l’exposició com una mostra en què «no es buscava una relació temàtica, ni discursiva, ni de llenguatge, ni tan sols l’aura o l’autonomia moderna de les obres. Aquesta exposició havia de ser un descrèdit que permetera incloure una sèrie de gestos, veus i afectes amb els quals curar i donar nova vida a l’Espai».

Al voltant de la mostra s’han organitzat una sèrie d’activitats que conviden a aprofundir en el descrèdit amb intervencions d’artistes i jornades específiques al voltant de l’arquitectura, les arts i els pensaments escènics».