Lliris Picó guanya el premi Enric Valor amb una obra sobre la multiculturalitat

«Les papallones del kebab» aborda diferents preocupacions entre els adolescents

El jurat destaca la qualitat estètica i literària, l’agilitat en el discurs i la naturalitat dels temes presents

Lliris Picó.

Lliris Picó. / Levante-EMV

Saray Fajardo

Saray Fajardo

La 43a edició dels premis Enric Valor, convocats per l’Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent, ja té guanyadora. Concretament, Lliris Picó (Ibi, 1972) ha estat guardonada amb la seua novel·la realista i actual «Les papallones del kebab», on reivindica la multiculturalitat, la integració i la convivència en una societat diversa i pluriracial. Picó ja va guanyar fa deu anys.

L’obra, que és la novena novel·la de l’autora premiada, aborda les preocupacions, les vivències, el contrast cultural, de nacionalitats i de religions, el descobriment de l’amor i de la sexualitat, el valor de l’esforç i l’amistat i la denúncia de la violència a la qual s’enfronten moltes dones des de l’adolescència. 

Al certamen s’han presentat 45 obres, que han sigut valorades pel jurat, format per Fàtima Ponsdomènech (guanyadora de l’anterior edició amb «Llegendes dels registres»), Francesc Rodrigo, Pilar Puchades, Patrícia Morató i Núria Sendra. Tots ells destaquen la qualitat estètica i literària de l’obra, l’agilitat en el discurs i l’encert en la reproducció del món adolescent així com la naturalitat en l’abordatge de temes com el contrast intercultural. 

Durant l’acte, celebrat al Centre Cultural de Picanya, la premiada ha rebut 6.000 euros, un gravat del pintor Rafael Armengol i la publicació del llibre per Edicions del Bullent. A més, el certamen també s’ha sumat a la celebració del centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés amb la lectura d’alguns dels seus versos de la mà de Poètica 2.0 amb l’actor Sergio Caballero i l’actriu Cristina Garcia. 

Lliris Picó és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant, on treballa de professora de llengua catalana, d’etnopoètica i de literatura catalana infantil. A més, és també secretària de la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans. En el camp de la literatura, la seua línia és la narrativa. Té publicades diverses novel·les, entre les quals destaquen les de literatura infantil i juvenil, com "Moisés, estigues quiet" (2015), amb la qual va guanyar el 34é Premi Enric Valor i també el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians al millor llibre de narrativa juvenil el 2016; "Ventalls de paper" (2019) o "Deixar volar coloms" (2020). 

És difícil deslligar l’obra literària de Lliris Picó de la seua trajectòria vital. La mateixa autora afirma que els seus interessos i motius literaris es troben en el món que l’envolta, en les persones, els fets i els records que l’han fet ser com i qui és.

Recerca dels orígens

L’escriptora Fàtima Ponsdomènech va rebre esta guardó l’any passat amb «Llegenda dels registres», una novel·la de fantasia amb un viatge iniciàtic a la recerca dels orígens de la protagonista i dels fonaments del saber. En l’obra, la protagonista, acompanyada del seu inseparable esquirol mutat, inicia un viatge que l’endinsa en un món prohibit i desconegut que capgira tot el que creu i que li han ensenyat. Descobreix aquesta apassionant aventura on el coratge, la cerca del saber i l’amor per la natura portaran Jeluma a superar els límits i forjar el seu propi destí.

L’autora va estudiar per a mestra d’Educació Musical. Durant uns quants anys es va dedicar a l’ensenyament i va dirigir un centre de lleure per a nenes i nens de 3 a 11 anys, el Casal de la Selva. Ha estat implicada en el teixit cultural de la ciutat on ha viscut el darrers anys, Blanes. El seu interès, sensibilizació i tendència creativa l’han dut al cinema com a productora i actriu.