L'artista Rafa Armengol, natural de Benimodo (Ribera Alta) ha visitat recentment la Diputació de València, on s'ha trobat amb algunes de les seues primeres obres. L'acadèmic de la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos es va retrobar amb dos peces que s'exhibeixen de manera permanent en el Saló de Plens del Palau dels Scala. Concretament, la sala recull "Àngel XI", que data de 1986, representa una de les imatges clàssiques abordades pel pintor des del seu prisma contemporani i "Tríptic politeista", una col·laboració amb Manuel Boix i Artur Heras.

Durant la visita, Armengol va estar acompanyat pel diputat provincial de Cultura, Paco Teruel, el qual també és natural de Benimodo i amb qui comparteix la passió per la cultura i l'art; l'equip de restauració de la Diputació i el cronista de Benimodo, Rafa López Andrada.

Premi Alfons Roig

Armengol va aconseguir el Premi Alfons Roig d'arts plàstiques per part de l'àrea de Cultura de la Diputació de València el passat 2004. L'artista, qui treballa en el seu taller de Benimodo, va estar guardonat per la seua obra i per les seues destacades investigacions i experiències en el món dels llenguatges pictòrics, on combina el pop art, l'art cinètic i la fotografia, contraposant imatges de la iconografia clàssica i jugant amb la codificació i descodificació del color. Es va formar en pintura i gravat a l'Escola de Belles Arts de València entre 1959 i 1964, junt a Manuel Boix i Artur Heras. Encara que no van formar un grup, van col·laborar en diferents projectes i van proposar un nou realisme en la plàstica valenciana. Armengol va introduir l'aspecte sarcàstic i l'experimentació plàstica en la seua producció, en un potent contingut iconogràfic extret de la història de l'art i els mitjans de comunicació.

La seua obra es troba en museus i col·leccions de València, Castelló, Sevilla i Barcelona, així com en institucions locals com la Diputació i internacionals de França, Polònia i Xile. Entre elles, destaca la de 1985 en l'IVAM, la de 2006 en la Fundació Bancaixa i la de 2008 en La Nau de la Universitat de València.

Durant la visita, el diputat Paco Teruel va reconèixer que "ha sigut una experiència molt bonica veure emocionar-se a Rafa Armengol, una extraordinària persona i amic que és, a més, un dels creadors valencians imprescindibles, un referent de l'art contemporani al qual hem de posar en valor des de les institucions públiques”.

Autocrítica

En les seues primeres, obre l’artista ja fa una autocrítica, respecte a la seua postura pictòrica dins de la contemporaneïtat. Empra les imatges de la iconografia clàssica des de l’admiració i el respecte. Es tracta d’una postura individual i independent, tal vegada per desconeixement d’altres corrents, on no pretén incorporar-se a cap isme. No obstant, prèviament havia indagat amb l’abstracció. 

Al llarg de la seua trajectòria, Armengol a través de la seua estètica ha mostrat una actitud ètica, que li permet actualment treballar al seu estudi de Benimodo amb total independència. A més, en les seues obres, la tècnica i la revisió dels mitjans de comunicació ha estat unes de les seues preocupacions. 

L’artista utilitza la seriació per a mostrar la varietat i els continguts de la seua producció i les diverses etapes que han estat motiu de les seues preocupacions. Dos corrents com a motius i una constant que s’ha anat forjant al llarg del temps i que ja és element genuí, que es pot considerar com la consecució de la seua identitat personal, el color.