Les orquestres de les societats musicals avancen la primavera

El final del Festival celebrat ahir a Llíria enllaça amb la programació del Cicle, que s'estendrà fins al mes de maig als auditoris de les agrupacions participants · Ambdós projectes estan impulsats per l'entitat financera amb l'IVC i la FSMCV

El Festival, el Concurs i el Cicle  impulsats per  CaixaBank marquen l’agenda orquestral de les  societats musicals de la Comunitat Valenciana

El Festival, el Concurs i el Cicle impulsats per CaixaBank marquen l’agenda orquestral de les societats musicals de la Comunitat Valenciana / FSMCV.

Levante-EMV

Ahir, al Teatre Banda Primitiva de Llíria, dos grans formacions simfòniques brillaven amb el seu millor repertori. Sonava Suspiros de España d'Antonio Álvarez Alonso, Carmen de Bizet, la Marxa Eslava en si bemoll menor, Op. 31, de Txaikovski. I també Concierto para dos trompetas y orquesta de cámara de Francesco Manfredi i la Sinfonía Sevillana de Joaquín Turina.

Amb eixe programa finalitzava la sisena edició del Festival CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana, protagonitzat en la vetlada d'ahir per l'Orquestra Simfònica Primitiva de Llíria i l'Orquestra Simfònica de la Societat Musical l’Artística Manisense.

Ambdós van ser les que més puntuació van obtindre en la seua categoria al passat Concurs CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana, celebrat el passat mes de novembre. Elles tancaren el recorregut simfònic que comença precisament amb el certamen celebrat a Les Arts i que després es transforma en festival, oferint estos concerts a les localitats que han resultat guanyadores.

La primera cita del festival va ser el passat 4 de febrer, que va obrir el teló a l'Auditori de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna. Allí, les formacions orquestrals de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna i l'Orquestra del Centre Artístic Musical de Xàbia van compartir escenari com a triomfadores en l'altra categoria del concurs.

Però si el Festival ha sigut l'encarregat d'obrir el 2024 orquestral de les societats musicals, la primavera serà per a l'altre gran projecte orquestral que també forma part del programa CaixaBank Escolta València, impulsat per l'entitat financera junt a l’Institut Valencià de Cultura i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana: el Cicle de Concerts CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana.

Este altre pilar de suport al moviment orquestral està vinculat als altres dos, i està protagonitzat per orquestres de societats musicals que van participar o van ser seleccionades en el Concurs d'Orquestres CaixaBank d'edicions passades.

Així, entre desembre i gener han actuat dins d'este programa la Societat Musical La Primitiva Setabense, la Unió Musical d'Alaquàs, l'Ateneo Musical y de Enseñanza Banda Primitiva de Llíria i la Unió Musical de Llíria. El cicle es reprendrà el pròxim dissabte 24 de febrero amb la Unió Musical de Torrent; posteriorment, el 23 de març, arribarà el torn del Centre Artístic Musical de Xàbia.

El Cicle i, per tant, la temporada que uneix els tres projectes orquestrals, finalitzarà els últims dies d'abril i els primers de maig amb les actuacions de la Sociedad Musical La Primitiva de Rafelbunyol, la Societat Musical L'Artística Manisense i la Sociedad Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera, que se celebraran també als auditoris de les respectives societats musicals, amb entrada gratuïta per a tots els públics.