«El tresor d’Al-Buferet» arriba a sa casa

El còmic per fomentar el patrimoni lingüístic valencià i per donar a conéixer la vela llatina s’ha presentat a la Comunitat de Pescadors «amb una intenció divulgativa i didáctica», explica la regidora de Cultura de Catarroja, Dolors Gimeno

Presentació del llibre.

Presentació del llibre. / Levante-EMV

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb la col·laboració de la Diputació de València, l’associació de Vela Llatina i la Comunitat de Pescadors ha presentat el còmic «El tresor d’Al-Buferet. Una travessia en Vela Llatina». L’exemplar forma part d’una sèrie de còmics que les dos institucions han editat conjuntament per a difondre les festes i tradicions valencianes.

En representació de la Diputació i com impulsora del projecte, la diputada i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Catarroja, Dolors Gimeno, va agrair la col·laboració de l’acadèmica i cap de Normalització de la Diputació, Immaculada Cerdà, i de la Comunitat de Pescadors, amb Miguel Raga. «El còmic està dirigit a un públic ampli i contades de manera amena amb una intenció divulgativa i didáctica» va destacar Dolors Gimeno.

«El còmic posa l’accent en conéixer el patrimoni cultural i lingüístic de la vela llatina, amb l’atractiu de narrar una història que comença a Catarroja i que va acompanyada de la força gràfica de la il·lustració», va destacar Gimeno.

Amb tot, el moment més emotiu va ser el record de Tono Hervás, qui va participar en l’assessorament del còmic amb Josep Chaqués. La diputada Dolors Gimeno recordà l’intercanvi de missatges amb Tono Hervás amb les proves de l’exemplar i que tristament no va poder tenir a les seues mans. «Em digué que el presentaríem a Catarroja, i hui estem ací amb un tresor que promociona el BIC de la Vela Llatina, la cultura valenciana», comentà Dolors Gimeno

«El tresor d’Al-Buferet. Una travessia en Vela Llatina» amb guió d’Àlex Martínez i les il·lustracions d’Andrea CL, conta una travessia en vela llatina que narra la història de Mireia i Quico, dos germans de Catarroja que troben un mapa molt vell soterrat al pati de la seua casa. El pergamí, escrit en àrab, detalla la ubicació d’un tresor propietat d’Al-Buferet, un antic habitant de la marjal. Serà precisament el fantasma del mateix Al-Buferet, invocat pel xicotet dels germans, els qui guiarà els dos joves a través de les aigües de l’Albufera, a la recerca del seu tresor. Una aventura que els tres recorreran a bord de la barqueta del iaio, ‘Samaruc’, abraçant-se al vent amb l’ajuda d’una majestuosa vela llatina. Durant la travessia, els xiquets coneixeran la història de la vela llatina, els aparells de la barca, les formes de navegació i alguns llocs de la llacuna.