Tota competició de rellevància comporta un presentació i més si es tracta de les més importants per equips, cas de les lligues Bankia d’escala i corda i raspall. El tradicional acte va tenir lloc ahir, però esta vegada va tindre bastant menys de tradicional.

Com sempre, es va parlar dels equips i el sentiment general dels pilotaris és que estan equilibrats. Així va quedar exposat per Puchol II, Pere Roc II, Tonet IV i Canari, que van fer de portaveus dels quaranta-dos jugadors que competiran en ambdues lligues. En els rogles previs, amb tots els participants departint de manera informal, la satisfacció pels companys que han tocat en sort també era generalitzada. I això que hi haurà un bon nombre de debutants, encara que les figures van beneir la seua entrada perquè consideren que s’han guanyat el lloc.

El que no va ser tan habitual, però també era una opinió generalitzada, va ser la declaració d’intencions dels participants. Tots volen arribar lluny, sí, encara que el que més es va repetir va ser el desig de poder competir amb normalitat.

En este apartat de bons pensaments és on va entrar en escena la pandèmia. L’any passat, quan és van presentar les lligues, ningú podia pensar que el món estava a punt de canviar. I van ser les lligues les primeres competicions que es van veure afectades amb la suspensió i el confinament i posteriorment jugant a porta tancada. Després, la pilota va tenir el privilegi i la responsabilitat de tornar a rebre públic, encara que amb limitacions. «Va ser el començament del camí cap a la normalitat», apuntava ahir Andrés Campos, diputat d’Esports per València.

De responsabilitat també es va parlar prou en la presentació; en línies generals i perquè en la pilota en particular, «el públic és un element fonamental perquè pràcticament forma part del joc», deia Raquel Tamarit, secretaria autonòmica de Cultura i Esport.

També va fer menys tradicional la presentació realitzar-la en l’Alqueria Julià, declarada Monument Artístic Nacional en 1978 i Bé d’Interés Cultural en 2007 que ha estat rehabilitada i cedida per Bankia a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV). «Estic orgullós que este siga el primer acte en l’Alqueria Julià. La música i la pilota són elements que identifiquen els valencians», comentava Josep Maria Catalunya, president de la Fundació per la Pilota.