L'Ajuntament de València establirà enguany un dispositiu especial per a controlar no la celebració de Halloween, sinó la no celebració. O, dit d'una altra manera, la concentració de persones en forma de botellot. Però amb una diferència substancial: la vigilància començarà, en aquesta ocasió, a primera hora de la vesprada. Quasi dos-cents agents pentinaran la ciutat i, tal com ja adverteix el regidor de Policia, Aarón Cano, ho faran «amb tota la fermesa i serietat». 

El motiu del canvi sembla evident: a partir de les dotze de la nit, entra en vigor el toc de queda. Això, teòricament, ha de netejar els carrers, excepte d'aquells que, malgrat tot, continuaran volent córrer el risc. Però el temor hi és en tots aquells «que no entenguen que el problema no és l'horari de l'activitat, sinó l'activitat». I ara hi concorren dues normatives: les habituals a la ciutat que inclouen la prohibició de consumir alcohol al carrer, com les extraordinàries, marcades per la pandèmia i que assenyalen, per exemple, la impossibilitat de reunir-se més de sis persones per a consumir. I el temor al fet que els zombis isquen al carrer durant la vesprada, més encara si es té en compte que, des del canvi d'hora, a les sis i mitja ja és de nit, és el que ha mobilitzat els serveis municipals. 

Habitualment, el dispositiu de Halloween començava al matí, amb la instal·lació de tanques que controlaven les zones sensibles, i els controls i les confiscacions començaven a la nit. Ara, ni això: des del migdia es començarà a vigilar la ciutat. 

Cano reflexionava amb l'excepcionalitat de la situació. «A hores d'ara, ha quedat demostrat el que passa. Els contagis es multipliquen en situacions de consum al costat de persones amb les quals no tenim contacte habitual. Quan ens llevem la mascareta i bevem. I, mentre no tinguem clar el que està passant i les conseqüències, continuarem corrent riscos».

És la crònica d'una vigilància anunciada. «Des d'estiu es preveia que això podia passar. I hem estat preparant l'operatiu amb els dos supòsits: en situació normal o amb restriccions nocturnes. Al final ens toca aquest segon supòsit i l'aplicarem fins al final». Les zones susceptibles de botellot tradicional es vigilaran molt especialment, però també pràcticament qualsevol lloc sensible o quan es reba una denúncia. «Crec que la gent segueix sense tindre interioritzat que el confinament total pot produir-se en qualsevol moment i, si no evitem situacions de risc, finalment ocorrerà».

«Fa falta anar a les cases per a aconseguir dolços?»

Celebrar Halloween no està prohibit, si, com a tal, s'entén persones disfressades en determinats espais. Però la seua postura no deixa de ser crítica, atés un dogma: «la legalitat no t'ho impedeix, però el sentit comú t'ho exigeix». El fet de no celebrar-ho. «De veritat és necessari, tal com estan les coses, anar a les cases a preguntar 'truco o trato'? És que ni tan sols és una festa nostra. Això no existia fa a penes uns anys». Per això, Aarón Cano no entén que se celebre en cap espai, siguen centres comercials, seus socials o festives. «Per molt que vulguem, això és un virus. I mentre no hi haja una vacuna, no es podran evitar els contagis. De veritat que no puc concebre el fet de reunir-se per a celebrar Halloween». Apel·la, per a això, al fet que «les estadístiques no enganyen: els contagis es produeixen, sobretot, en les reunions socials. I no hem sabut conviure amb el virus, sinó al marge del virus. I, per això, ens trobem en la situació actual». Dit això, eixir al carrer disfressat no està prohibit. «Sí que ho està consumir alcohol. I sí que ho està asseure's més de sis persones juntes. A partir d'ací, cada u que reflexione què és el millor per a si mateix i per al seu entorn» va concloure.