L’Agenda 2030 estableix uns objectius ambiciosos en matèria de desenvolupament sostenible que plantegen grans desafiaments en un horitzó molt pròxim. L’obligatòria reducció de les deixalles i l’augment dels percentatges de recuperació i reutilització de materials és un dels més importants i centrarà el contingut del Fòrum d’Economia Comarcal organitzat per Levante-EMV i la televisió autonòmica À Punt el 13 d’octubre a Gandia.

El debat “Sostenibilitat davant del repte 2030” analitzarà les pràctiques, els projectes i els reptes als quals s’enfronten els 93 municipis de la Costera, la Canal, la Vall d’Albaida, la Safor i la Vall de Cofrents-Aiora que formen part del Consorci de Residus V5 (COR), un organisme que, pels seus innovadors plans, té moltes coses a dir en el camp de l’economia circular i de la recollida selectiva. Una de les experiències que es posarà damunt de la taula serà la que ha desplegat l’Ajuntament d’Ontinyent, líder en reciclatge entre les localitats de la seua grandària i una de les primeres en el seu rang d’habitants que ha posat en marxa un pla per a implantar la recollida separada i porta a porta en tot el seu terme i reduir, així, el nombre de contenidors.

Aquesta és una de les mesures que tracta de fer extensibles el COR dins de dues grans línies d’acció destinades a la reducció i al tractament en origen dels residus. La primera consisteix en un pla integral pioner de recollida separada i tractament de bioresidus (la fracció orgànica, que suposa el 40 % de la bossa de fem normal) mitjançant el compostatge comunitari i la instal·lació del cinqué contenidor. L’escenari sobre el qual treballa el COR preveu quatre plantes de tractament de compostatge repartides per les comarques per tal que el residu viatge el mínim possible i es tracte en llocs pertanyents al territori del seu àmbit. La segona pota del projecte és la xarxa d’ecoparcs i ecomòbils més extensa de la Comunitat Valenciana.

El camí cap a la pau social

El fòrum s’obrirà amb la intervenció inicial de la gerent del COR i especialista en gestió de residus, Elba Montes, al costat d’Agustín Pons, tècnic responsable del pla de bioresidus. En la taula redona posterior intervindrà el president del Consorci i alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, que aprofitarà per a fer balanç de la seua gestió pocs dies abans de deixar el càrrec en aquest consorci i cedir el testimoni a Vicent Muñoz, alcalde de la Font de la Figuera, que també participarà en la taula redona com a responsable de la comissió de bioresidus. Cerdà posarà el focus en el gir copernicà que va emprendre el COR fa sis anys, quan va començar a deixar-se arrere el caduc model de macroplantes de residus per a apostar per un modern escenari multiplanta descentralitzat i pròxim al ciutadà. Al mateix temps, a poc a poc va anar consolidant-se la pau social i calmant-se l’elevada conflictivitat que hi havia en el territori per la gestió dels residus.

Per part del consistori d’Ontinyent, copatrocionador de l’esdeveniment juntament amb el COR i la CEV, participarà la regidora Sayo Gandia. Completaran la taula el regidor de Gandia Miguel Ángel Picornell i l’alcalde d’Ayora, José Vicente Anaya, vicepresident segon del COR.