Vilamarxant elimina 8.000 metres quadrats de canyes invasores al Túria

La Conselleria de Medi Ambient recupera el bosc de ribera, que permetrà l’ús públic de les ribes, després de llevar els canyars

Eliminació de canyes en la ribera del Túria en passar per Vilamarxant

Eliminació de canyes en la ribera del Túria en passar per Vilamarxant / Levante-EMV

Cèsar Garcia Aleixandre

Cèsar Garcia Aleixandre

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha eliminat més de 8.000 metres quadrats de canyar de les riberes del riu Túria a l’altura del terme municipal de Vilamarxant. És una altra de les actuacions prioritàries que ha posat en marxa la Generalitat Valenciana per a recuperar el bosc de ribera, tal com ja s’ha executat a Quart de Poblet, Paterna o Riba-roja de Túria.

El procés d’eliminació d’esta espècie invasora, a més, permetrà la recuperació dels ecosistemes de bosc de ribera valencià, així com l’ús públic de les ribes, que, fins ara, eren completament inaccessibles per a les persones.

Tots els agents implicats en la preservació del Parc Natural del Túria coincidixen a assenyalar que un dels problemes és el de la canya invasora, que es cultivava per a ser utilitzada en l’agricultura, però que, durant anys, va créixer sense control en desaparéixer este ús fa dècades.

El perill d’incendi que genera, la invasió d’espais que impedix que cresquen altres espècies autòctones i les dificultats que crea per a l’accés de vehicles d’emergències són algunes de les raons que han portat la Conselleria a actuar contra les grans extensions de canyar d’Arundo donax.

Participantes en los trabajos de eliminación de las cañas en las Riberas del Túria 1

Participants en els treballs d’eliminació de les canyes en les riberes del Túria / Levante-EMV

Segons ha explicat el director general de Medi Natural, Raúl Mérida, “en esta actuació han participat prop de 80 persones, tant personal del Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 i del Parc Natural del Túria, com treballadors de l’Ajuntament de Vilamarxant, que han retirat prop de 8.000 metres quadrats de canyar”.

Estratègia “Desencanyar”

Esta iniciativa s’emmarca en l’estratègia “Desencanyar” —amb una inversió de 16 milions d’euros fins al 2027—, que du a terme la Generalitat per a la recuperació dels rius valencians.

El que és important és que no tornen a rebrotar els rizomes de la canya, que representa una amenaça per a les espècies autòctones”, ha indicat Mérida.

Suscríbete para seguir leyendo