Costes fa un gir i assumix una altra reposició d’arena a la platja de la Goleta de Tavernes de la Valldigna

El municipi ha apilat arena i acumula més de 13.000 m³, als quals se’n sumaran ara 13.000 més

Costes assumirà finalment la reposició d’arena a la platja de la Goleta de Tavernes de la Valldigna. Així li ho van traslladar els representants de l’organisme a la Comunitat Valenciana a l’alcaldessa, Lara Romero, i a la resta de regidors que van acudir a la reunió que van mantindre la setmana passada a València. En la reunió van tractar, a més de la qüestió de la partió, el futur d’esta zona de litoral situat al nord de la costa vallera.

Esta decisió suposa un gir respecte al que s’havia tractat anteriorment, ja que el mes d’octubre passat, com va publicar Levante-EMV, els representants del consistori van arrancar a Costes el compromís que tindrien permís per a dur a terme, amb mitjans municipals, una actuació d’urgència en la zona. Este projecte tenia com a objectiu, segons van contar fonts del consistori en aquells moments, alçar una duna que protegira els edificis de la primera línia dels envits de les ones amb una arena que cediria l’organisme estatal al municipi.

Eixe era l’acord i per això, fa uns mesos, Tavernes va començar a apilar, en un solar de la platja situat al costat de la capella, en una zona que a l’estiu s’usa per a aparcament, una arena, extreta, segons ha pogut saber este periòdic, de les obres del tanc de tempesta que s’estan duent a terme a la platja de Gandia i transportada a indicació de Costes fins a la localitat.

Són molts els veïns i les veïnes que han vist créixer eixa muntanya sense saber exactament a què es devia eixa acumulació. En estos moments, l’arena seguix allí i es calcula que hi ha poc més de 13.000 metres cúbics d’arena esperant a ser escampada, ja que el consistori no va arribar a dur a terme l’actuació davant de la indefinició posterior de l’organisme, que no va acabar de donar llum verda a l’assumpte.

La idea inicial era que el municipi es fera càrrec d’un projecte que preveia la creació de la duna amb la plantació de vegetació autòctona per a consolidar-la. Els tècnics municipals fins i tot van arribar a elaborar un esborrany perquè fora supervisat per l’organisme de costes.

Canvi de criteri

Però l’entitat ara canvia de criteri i serà ella mateixa qui durà a terme l’actuació amb els seus propis recursos i no els municipals. Per a fer-ho, utilitzarà eixa arena que ja hi ha preparada a Tavernes, a la qual se sumarà més material que s’extraurà d’una altra zona encara no definida per a abocar-la sobre la Goleta. L’actuació, però, no es durà a terme fins que no dispose de tot el material, malgrat que, amb l’actual apilament, ja es podria avançar i, almenys, deixar mínimament preparada la platja en cas que arribar algun temporal. Els tècnics de l’organisme van traslladar als representants municipals que la seua intenció és arribar a duplicar la quantitat de material que s’ha acumulat fins ara, per la qual cosa es calcula que s’abocarien en el nou projecte poc més de 30.000 metres cúbics.

En esta actuació no està previst que s’alce duna, com pretenia el consistori, sinó que s’habilitarà un cavalló en la part més pròxima als edificis i s’anirà repartint de manera plana en la resta de la zona de platja.

En el municipi confien que els treballs no es demoren en el temps, ja que, de moment s’han deslliurat de patir més problemes pel fet que no hi ha hagut temporals forts durant esta tardor i este hivern.

Les gestions estan en marxa però hi ha cert temor que la campanya de nidificació del corriol camanegre, que arranca al març i acaba al juny, puga retardar eixos treballs, la qual cosa afectaria directament la campanya d’estiu, quan els usuaris i les usuàries es trobarien sense arena.

Suscríbete para seguir leyendo