L'ajuntament invertix 123 milions en 2023, xifra rècord de l'última dècada

La Junta de Govern Local aprova la liquidació del pressupost de 2023 amb un resultat positiu de 77,4 milions

En l'últim semestre de l'any, el consistori ha executat 87,7 milions davant dels 35,2 milions executats de gener a juny

L'executiu municipal de València al complet

L'executiu municipal de València al complet / L-EMV

La Junta de Govern Local (JGL) ha aprovat este divendres la liquidació del pressupost de 2023 de l'Ajuntament de València, en la qual es constata un resultat positiu de 77,4 milions d'euros i un romanent de tresoreria positiu de 54,6 milions. Els fons líquids també s'han incrementat al llarg del 2023, en 11,7 milions.

La primera tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, María José Ferrer San Segundo, ha comparegut este divendres en la roda de premsa després de la Junta de Govern Local per a donar compte d'esta liquidació i destacar “l'impuls” donat per part de l'actual govern municipal a l'execució de les inversions. 

En l'últim semestre de l'any, l'Ajuntament ha executat 87,7 milions davant dels 35,2 milions executats de gener a juny. En total, s'han executat 123 milions, la xifra més alta de l'última dècada, superior a les d'anys anteriors, com la de 2022, en què es van executar 85,7 milions. “S'ha demostrat que era possible accelerar el nivell d'inversió a València, i ho hem fet”, ha subratllat Ferrer San Segundo.

El percentatge d'execució de les inversions se situa per damunt del 44 % en relació amb els 269,9 milions inclosos finalment en el capítol 6 del pressupost. Respecte a estes xifres, ha explicat que “en assumir el govern municipal ens trobem una ciutat paralitzada, amb un grau d'execució d'inversions del 13 % (35,2 milions executats) i amb més de 20 delegacions que presentaven un grau d'execució inferior al 10 %”.

L'edil d'Hisenda ha explicat també que “la liquidació del pressupost de despeses mostra la bona gestió duta a terme per l'actual corporació municipal”. En este sentit, ha subratllat que “hem aconseguit fer front a totes les despeses de l'exercici amb recursos propis, és a dir, sense haver d'acudir a nou deute”.

Cal recordar que en el pressupost del 2023 estava previst acudir a un nou endeutament per valor de 35 milions, però, segons ha incidit Ferrer San Segundo, “ha sigut decisió de l'actual corporació municipal no fer-ho. I hem aconseguit autofinançar-nos obtenint un bon resultat pressupostari”.

A diferència d'exercicis anteriors, en què s'amortitzava deute, però també es concertaven nous préstecs, ha apuntat que “en 2023 es va decidir no disposar del nou endeutament previst en el pressupost inicial”. En definitiva, ha remarcat, “hem aplicat una política financera més responsable”.

Baixada d'impostos

Igualment, Ferrer San Segundo ha ressaltat que el nivell d'ingressos de l'Ajuntament “evidencia que la baixada d'impostos aplicada pel govern de l'alcaldessa Catalá estava més que justificada i posa en dubte la tossudesa de l'anterior govern municipal de mantindre una pressió fiscal elevada”. 

En termes generals, en matèria d'ingressos, s'han complit totes les previsions. La recaptació per impostos i taxes municipals ascendix a 492,5 milions, la qual cosa suposa un increment de 44,6 milions, respecte a la recaptació obtinguda en l'exercici anterior.

El deute de l'Ajuntament s'ha reduït en 43 milions, passant de 232 milions a l'inici de l'any a 189 milions a 31 de desembre de 2023. 

L'exercici 2023 es tanca amb un Ajuntament “més sanejat, amb un menor nivell de deute del previst en el pressupost inicial i havent invertit més diners en els barris”, ha conclòs Ferrer San Segundo. 

Suscríbete para seguir leyendo