L’historiador denier Rodrigo Blázquez guanya el Premi d’investigació Roc Chabàs 2023

El projecte “Diana desenterrada. Marc Antoni Palau i la Història de Dénia” ha sigut seleccionat per unanimitat

Jurat del premi Roc Chabàs Ciutat de Dénia 2023

Jurat del premi Roc Chabàs Ciutat de Dénia 2023 / Levante-EMV

Teresa Andreu

El jurat del premi Premi d’investigació Roc Chabàs Ciutat de Dénia 2023 ha seleccionat per unanimitat com a guanyador el projecte “Diana desenterrada. Marc Antoni Palau i la Història de Dénia” de Rodrigo Blázquez Suárez.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Dénia, sota la coordinació de l’Arxiu Municipal, va convocar el mes d’abril passat el Premi d’investigació Roc Chabàs Ciutat de Dénia 2023, dotat amb 4.000 euros.

Passat el termini, han optat al premi cinc projectes, sobre els quals els autors, seguint les bases, han presentat currículums i memòries amb els objectius dels estudis, les hipòtesis de treball i les fonts documentals i bibliogràfiques necessàries per a dur-lo endavant.

El jurat del premi, reunit este dimecres a Dénia, ha estat format pel regidor de Cultura, Raúl Garcia de la Reina; Francesc Joan Monjo Dalmau, doctor en Història i tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Calp; Josep Vicent Mascarell, expert en Turisme; Rosa Seser, arxivera municipal de Dénia i Maite Simón, en representació de Publicacions de la Universitat de València (PUV), entitat coeditora del premi des de 2007.

El projecte guanyador ha estat elegit per “la importància històrica i l’excepcionalitat del manuscrit” de la Diana desenterrada, la còpia més antiga del qual es conserva a l’Arxiu Municipal. S’ha destacat també la importància de l’autor, el denier Marc Antoni Palau, el qual dona nom a una carrer de la nostra ciutat, però del qual, assenyalen des de l’Arxiu, hi ha escasses notícies, igual que dels seus manuscrits. 

El jurat ha ressenyat el “currículum brillant” del jove historiador denier Rodrigo Blázquez Suárez, el qual es troba en procés de realització de la seua tesi doctoral a la Universitat de València. El seu ha estat “un projecte molt solvent, que de bon segur vindrà a donar llum i a contextualitzar la que és la primera “història de Dénia”, redactada fa uns 400 anys”.

L’estudi final, preparat per a la seua publicació per PUV, s’ha de lliurar abans del 30 de setembre de 2024.

Història del premi Roc Chabàs

El Premi d’investigació Roc Chabàs vol continuar amb la tradició de la Beca d’investigació Roc Chabàs que va començar a convocar-se en 1997.

Des de l’Arxiu destaquen que “gràcies a la promoció dels estudis d’investigació ja s’han publicat 13 llibres editats que han aportat nou coneixement sobre la ciutat de Dénia”.