“Un entre tants”: molt Estellés a la biblioteca de Pego

L'antic col·legi de 1931, rehabilitat i convertit ara en biblioteca pública Carmen Alemany Bay, traspua literatura

El espai del "photocall" de l'Any Estellés

El espai del "photocall" de l'Any Estellés / A. P. F.

Alfons Padilla

Alfons Padilla

“Un entre tants”. Xelo Ortolà Sendra tria este poema i el recita en un racó molt estellesiano. Xelo s'asseu en la butaca. Pengen poemes d'Estellés. “Un entre tants...”

Xelo, que és una gran lectora, arreplega el seu nou carnet de la biblioteca pública Carmen Alemany Bay de Pego. I agarra en préstec el “Llibre de meravelles”. “Ja l’havia llegit, però sempre és un goig rellegir a Estellés”. La biblioteca de Pego traspua literatura. L’edifici, el de les Escoles Graduades inaugurades en 1931, atresora l'impuls literari i pedagògic de la Segona República. El col·legi després es va dir Cervantes. Ara que és biblioteca porta el nom de la filòloga de Pego Carmen Alemany Bay, catedràtica de Literatura en la Universitat d'Alacant. Ha escrit obres sobre les novel·les de Carmen Martín Gaite, sobre la poesia hispanoamericana o sobre els poetes Mario Benedetti i Miguel Hernández.

La poderosa "paraula viva"

I hui vibra la poesia d'Estellés. Els veïns i veïnes ho lligen i reciten. Les persones amb diversitat funcional de la mancomunitat de Pego i les Valls han realitzat uns preciosos punts de lectura que reproduïxen un poema del gran autor de Burjassot. L’Any Estellés és això: llegir i sentir al poeta. Els versos també decoren les parets. “Decorar” segur que no és el verb adient. Els versos arrapen les parets i les fan tremolar. Així de poderosa és “la paraula viva”.