Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El dret al record

L´etimologia «origen o filiació d´una paraula» de ´recordar´ és clau per a entendre la capacitat d´emocionar que pot tindre un objecte, una imatge o una frase. Els antics consideraven que era en el cor on jeia la memòria; per això recordar significa literalment «tornar a passar pel cor». La capacitat de rememorar és també la capacitat de commoure, que ens pot arribar a trasbalsar quan el record, tot i l´efecte del temps, desperta vívid com si ens acabara de passar.

La memòria ens ancora al nostre passat i en ella mantenim viva l´esperança de transcendir. Diuen que no morim del tot mentre els vius ens recorden. L´Acadèmia Valenciana de la Llengua en els Criteris per a la fixació de la toponímia diu que en la imposició de noms propis als carrers es pretén donar un cert reconeixement a personalitats rellevants de la vida municipal i ens avisa que la pràctica desaconsella incorporar noms de persones vives en el nomenclàtor. Tots tenim en la memòria episodis vergonyants de retirada de plaques després de comprovar el descrèdit en què han caigut les persones homenatjades.

Enguany fa 60 anys de la riuada que canvià València, també va haver riuada a Algemesí, pocs dies abans que els meus pares es casaren, el vestit de boda de ma mare queda tot brut del fang que encara quedava pels carrers..., però gens comparable a la catàstrofe que visqué la capital i sobretot els poblats marítims. Un fill del meu poble, reconegut, recordat i homenatjat com a fill predilecte d´Algemesí, Martí Domínguez Barberà, llavors director de Las Provincias, gosà de criticar la indiferència del govern de Madrid i el «rebordoniment» de la societat valenciana que, covarda, es deixa avassallar i no reclama el seu lloc. Valencia, la gran silenciada. Cuando enmudecen los hombres... ¡hablan las piedras! li va costar el càrrec i no pocs disgusts. El ministre que no alçà un dit per socórrer els valencians, per contra, meresqué un carrer al costat del carrer Sagunt fins ara, quan fa uns dies que se li ha llevat l´honor. Per curiositat només, entreu en un navegador i mireu on té el carrer a València Martí Domínguez o el nostre gran rei En Jaume.

Dissabte que ve hi ha convocada una manifestació per un finançament just, el finançament que ja reclamava Martí Domínguez Barberà, home de bona memòria «que ha deixat a la posteritat un bon record».

Compartir el artículo

stats