Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

Comprendre el 2018

En el moment en què estava embastant la columna de la setmana passada, sobre una gran dona i un porter de discoteca, s´estava anunciant, per part del GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search), l´anunci i el descobriment del número prim de Mersenne número 50, o siga, l´elegant i pur enter que se sàpiga més gran del món i més cap allà. En realitat, s´havia trobat el passat dia de sant Esteve, o de Nadalet. La criatura conté 23.249.425 dígits, que no caben ja en la columna.

Conserve una certa aversió a confiar en assumptes que es puguen resoldre amb nombres o números, o amb resolucions només basades en nombres o números, però la figura matemàtica citada, anomenada M77232917, dóna joc per a la irritació o l´apassionament: per exemple, ¿quan serà possible que una vida humana, ben viscuda i sense patiments, dure tants dies com el gran Nombre?

Mentrestant no arribe tal dia remot, el dia concret que la gran quantitat universal i eterna fou comunicada a qui tinguera interés, ¿quina notícia duia en portada un diari local exposat al costat de Levante el quiosc on cada matí comence el dia -situat a la vora d´un banc, l´estàtua de Jaume I, Correus i Telègrafs, i l´Institut Francesc Ribalta? Per cert, tals institucions tenen relació amb números, operacions, equacions, tot, però ¿quina notícia al quiosc? Parlava elogiosament de l´any nou, amb l´objectiu de superar en terres valencianes els 6.000 festejos taurinos. Com que de tals reunions, els protagonistes solen acabar morts, la matemàtica cruel del país m´incità a consultar en xarxa, i he comprovat que fa dos anys, ja va haver-hi 8.242 celebracions cultes i populars -no sé si incloent el dia de Nadalet, o bé Tots Sants- de tals animals mediterranis.

Ara mateix, he sabut que, segons les nostres autoritats, la Generalitat ha hagut de pagar una multa de 8.000.000 d´euros perquè, en temps del Govern anterior, dels 42.300.000 euros concedits per la Unió Europea per a projectes educatius, deixà d´invertir-ne 33.000.000. Tractant-se d´educació, això em va recordar un titular de fa uns dies, elogiant l´oferta de Talleres infantiles para aprender a embolar toros en Valencia. No deia ni on ni qui ni quants tallers, però de moment, aquell número descobert semblava l´única magnitud comprensible i nova, per a comprendre el món i el 2018: el nou.

Compartir el artículo

stats