Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

A recer del castell d´Alaquàs

A propòsit del centenari de la seua declaració com a edifici històric-artístic -un episodi certament apassionant que tingué lloc el 21 d´abril de 1918-, el Castell-Palau d´Alaquàs, a l´Horta Sud, està vivint un moment de commemoració i gran esplendor. Així, des del passat mes d´abril i fins el febrer de 2019, s´hi celebraran tot tipus d´actes culturals que serviran per festejar l´efemèride i per projectar les bondats del monument més enllà dels límits del terme municipal. Entre aquestes activitats, voldria destacar-ne dues: l´actuació que el grup teatral Escena Erasmus, de la Universitat de València, hi realitzà el passat dia 8, amb la representació de l´obra «La gran final», darrera part de la trilogia dedicada a les migracions i l´Europa de les fronteres i les exclusions que estem construint; i la presentació del volum A l´ombra del Castell. Escrits sobre Alaquàs i el seu Castell-Palau, que hi portarà a terme aquesta vesprada Rafael Roca, professor de la Universitat de València -a més d´amic i company.

La dedicació del professor Roca a la història local i comarcal és llarga i fecunda -i també militant, podríem dir-, i està estretament lligada als seus inicis en el món de la investigació històrica. I per a comprovar-ho, només cal fullejar publicacions periòdiques com ara Quaderns d´Investigació d´Alaquàs i Annals de l´Horta Sud. El Castell-Palau alaquaser és un dels seus temes recurrents; i és així que, a hores d´ara, s´ha convertit en un dels especialistes en la història de l'edifici més emblemàtic de la seua població natalícia.

D´aquesta manera, el llibre que ara presenta està estretament lligat al que, sota el títol d´Un passeig per la història del Castell-Palau d´Alaquàs (1880-1975), ja publicà fa deu anys. Tanmateix, ara aporta nous testimonis i reflexions referents als esdeveniments de 1918 i a la nova i fonamental etapa que, a partir de la Transició i gràcies a l´impuls del primer ajuntament democràtic, encetà el monument. D´una altra banda, cal dir que el volum té com a protagonista principal el palau renaixentista; però no exclusiu, ja que també s´ocupa d´altres qüestions referents a les persones -com ara l´amic Vicent Cardona- i les tradicions que, durant les darreres dècades, han animat la vida local. Finalment, el treball es tanca amb un apèndix històric que farà les delícies dels habitants d´aquell municipi i dels amants dels edificis artístics en general. La cita és aquesta vesprada a les 20 h. i serà tota una fita cultural, en aquesta localitat que cada dia se sent més identificada amb la seua història.

Compartir el artículo

stats