Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Sant Vicent Ferrer, 1755

La celebració del tercer segle de la canonització, el 1755, va ser motiu d'unes de les més grans festes que ha degut viure la ciutat de València a llarg de la història, si fem cas dels testimonis que ens han deixat diferents escrits. El primer va ser fruit de la ploma del jesuïta Tomàs Serrano i porta per títol Fiestas seculares con que la coronada ciudad de Valencia celebró el feliz cumplimiento del tercer siglo de la canonización de su esclarecido hijo y ángel protector san Vicente Ferrer, apóstol de Europa (València, Viuda de Josep d´Orga, 1762). El segon, fruit de la mà del dominicà Vicent Tarifa, porta per títol Relación histórica de las festivas demonstraciones y sagrados cultos con que este real convento de Predicadores de Valencia celebró el tercer centenar de la canonización de san Vicente Ferrer, és un manuscrit encara inèdit, conservat a la Biblioteca de la Universitat de València. Tots dos ens aporten dades interessantíssimes per conéixer aquell moment d'exaltació vicentina, encara que en ocasions són redundants.

La llengua dels valencians -proscrita dels àmbits públics i administratius, des del Decret de Nova Planta- va fer acte de presència en els àmbits homilètics més solemnes, amb diferents sermons, i, també, ens consta una activitat poètica molt notòria, que ens ha deixat peces de relleu. A més, sabem que alguns d'aquells versos van arribar a ser fixats, en papers enganxats als troncs de les oliveres que hi havia al pati de Sant Doménec, i foren furtats pels lectors àvids -no sabem si de lectura pietosa o per encendre el foc.

A tot cas, versos i sermons en valencià seguien una tradició ben antinga -fixada fins i tot en els llibres de cerimonial de la ciutat de València-, i d'aquell segle XVIII ens consten, en llengua del país, el sermó del 1749, d'un dominicà anònim, pronunciat al convent de Predicadors de València; el del 1755, en el marc de les festes suara esmentades; el de fra Lluís Vicent Mas, que arribà a estampar-se, també del 1755; i, més avant, el 1757, el d'un altre religiós anònim que es va dictar el dia del sant, a la parròquia de Sant Esteve, i, encara, ens dues homilies més, de mitjans del XVIII: una a València i l'altra a Oriola -on es feia el sermó del sant en la llengua del regne, encara en aquella data. I més. Sense comptar els versos vicentins que sense dubte es composaven en cada festival dedicat al sant i que no ens han arriba en la seua totalitat, com és ben fàcil de comprendre.

Compartir el artículo

stats