Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

Enginy i gràcia

Escric l'article entre ruta i ruta de pobles fallers. Mentre el meu home fotografia els ninots i s'allunya per obtindre la millor perspectiva, jo m'acoste al màxim i use el 'zoom' per a prendre imatges dels versos de l'explicació de la falla. Cadascú amb el que té s'entreté!

M'agrada molt la crítica local especialment enginyosa de pobles com Cullera, que han mantigut el costum de fer sàtira dels mals hàbits dels governants locals. En lloc de crítiques buides, per massa generals, les comissions falleres usen la inventiva i la traça per a desaprovar en format de vers aquells qui han considerat que el vot és un xec en blanc per a quatre anys.

Les paraules 'enginy' i 'ingeni' són cognats; és a dir, doblets amb un mateix origen etimològic, però amb diferent evolució fonètica. En origen parlen d'una habilitat per a engendrar, per a inventar, per a compondre. De fet, als 'Furs de València', al 1329, s'usa 'enginy' com a sinònim de màquina «portar fonèvols, pedreres, trebuquets ne altres engins contra son enemic ne contra altre» i també com a sinònim d'idea: «E totes aquestes coses sens engan e sens art e sens mal enginy, a bona fe guardaré e a fealtat del senyor rey».

La paraula 'ingeni', amb el mateix sentit de 'talent' l'empra Tomàs de Kempis el 1482 en 'La imitació de Jesucrist' quan alerta sobre els qui es vanaglorien en excés de la seua pròpia habilitat mental: «No placies a tu meteix de la habilitat del teu subtil ingeni, que desplacies a nostre senyor Deu, qui liberalment te ha fet tan estimada gracia». Hui, 'ingeni' té, a més, un altre valor, més relacionat amb la maquinària: «Hisenda que conté una plantació de canyamel i en la qual s'obté el sucre». Mentre enginy és la «inventiva, habilitat per a salvar dificultats, per a resoldre problemes, per a aconseguir o fer alguna cosa».

Si alguna cosa ha tingut sempre la gent de la falla és precisament l'habilitat per a resoldre any rere any problemes econòmics i de gestió, adequar-se als temps i les circumstàncies, i treballar per la convivència en el barri. Els reptes d'enguany inclouen retratar amb enginy i gràcia el paper de la dona en la societat i això implica també fer autocrítica i reconéixer que cal avançar més en unes falles més igualitàries.

Els premis a l'Enginy i gràcia haurien de ser molt més valorats, ja que són, al remat, l'essència de la festa on condemnem al foc l'arbitrarietat, la corrupció i les desigualtats de la nostra societat.

Compartir el artículo

stats